Kristina Lohman ...

... har vi hört föreläsa idag om bedömning. Det började med samma gamla vanliga svepande kritik mot vad vi lärare gör i skolan. För så måste ju en föreläsare ta sig an sin uppgift:
 
Alla lyssnande måste först fatta att det de för närvarande sysslar med är väldigt dåligt. Det görs  målande beskrivningar av katastroftillståndet i skolan med en mängd hemska konkreta exempel av vad  "lärare" gör. Alla  sjunker allt längre ned i stolarna med hela barlasten av beskrivna synder. Samtliga i publiken har  naturligtvis begått de flesta av dem och under många år.   Till slut inser lyssnarna att just den här förläsande personens teorier är de enda som kan rädda oss alla ur detta djupa  träsk av förfall och äntligen resa oss och gå med friskt mod mot nya framgångar i takt med någon ny läroplan.

Ja, exakt så började det den här gången också och jag kände hur taggarna efter en halvtimme hade växt ut rejält.

Men jag kapitulerade snart. Resten av föreläsningen om bedömning var väldigt bra och det fanns en hel del matnyttigt att fundera över och tänka vidare på. Vi har lärare på vår skola som redan är himla bra på det här och är långt fram i tänket. Inte så dumt alltså. Det skulle kunna vara starten på en ´process och inbjöd också till det med efterföljande grupparbete. Men som vanligt så kommer tanken; när ska vi få  tid till att utveckla det pedagogiska i vårt arbete? Det är väldigt mycket annat som upptar vår tid.

En annan bloggare har också lyssnat på Kristina:
http://magisternyman.blogspot.se/2008/10/fyrtiottaring-frskte-frgves-fly.html  

Kommentarer
Postat av: Znogge

Tur att det blev en bra föreläsning efter den inledande käftsmällen!

Men du fokuserar på en så viktig bit och det är tiden! Vi har efter fyra dagar redan fått besked på att två nya stora projekt ska vi alla in i. Så tillkommer den lilla detaljen med nya betyg och betyg från årskurs 6. Hur vi ska hinna är det ingen som begriper. I alla fall inte om vi förväntas sköta undervisningen också. Som lök på laxen ska vi dessutom börja kontera våra fakturor själv...

Svar: Ja, det är nog så på alla skolor, dokumentation och administration tar allt större del av vår tid. Något måste väljas bort och tyvärr blir det planering och uppföljning av lektioner, samt utvecklingsarbete på riktigt.
Inga Magnusson

Postat av: Marie

Hahaha...underbart inlägg :-) Uppfriskande även för mig som inte ens var där! :-)

2012-08-17 @ 17:37:19
URL: http://www.mariee.se
Postat av: Mia

Puuuh.... varför inleda så provocerande... Stor risk att folk stänger av innan det budskapet egentligen går ut på. Som väl är så blev det inte så den här gången för dig...

Svar: I skolan kryllar det av fortbildning och den kan vara av olika kvalitet och nytta. Men gemensamt för alla föreläsare är just detta att en stor del av föreläsningen handlar om en massa exempel på hur dåliga vi är i skolan idag. Éxemplen är ofta framförda med med underhållningsvärde, dvs de är humoristiska och dråpliga så att man ska vara riktigt försvarslös mot dem. För humor är ju värsta vapnet. Mot den finns inget att sätta emot. Kolla mobbarna! En del föreläsare kommer nästan aldrig längre än så och så ska vi lite käckt på något efterföljande grupparbete ändra på eländet och sen ska vi nästa dag äntligen få ta itu med att packa upp årets läroböcker, flytta bänkar, namna lådor osv. Det betyder att det som oftast finns kvar efter de här dagarna är en sur känsla av misslyckande.
Men återigen, Kristina Lohman var till delar helt ok, även om hon började väldigt traditionellt.
Inga Magnusson

2012-08-18 @ 10:02:39
URL: http://miatankar.wordpress.com
Postat av: Kristina Lohman

Hej
Med stort nöje läser jag dina kommentarer av min föreläsning. Du har helt rätt. Jag ska nog inte börja som jag gör. Meningen är att inte att skrämma och måla upp en sådan negativ bild av skolan. Jag ska ta mig en rejäl funderare på själva upplägget. Men jag blir glad att du upplevde att dagen trots allt blev lite matnyttig och gav nya vinklar på det som vi alla bråttas med. Mitt syfte är att utmana men också stödja det goda pedagogiska arbete som pågår ute på skolorna. mvh Kristina Lohman

Svar: Oj, du hittade min lilla blogg i all cyberspacebråte!Jag skrev exakt hur jag upplevde din föreläsning och jag hoppas att du inte tog illa upp. Men jag tyckte alltså också att den innehöll en hel del matnyttigt som jag sympatiserar med. Det tråkiga är som jag skriver, att lärare har så lite tid kvar att utveckla skolans inre arbete. Vi har fullt sjå med att spela de spel för gallerierna som krävs av oss uppifrån högsta nivå i systemet. Att med drivor av klumpiga, tidsödande utvärderingar och extrakontroller av vad varje elev gör både på lektioner och på raster (o ibland på fritiden!) kunna förebygga den där anmälan om skolans felaktigheter som kommer någon gång i vart tusende fall! Jag tror att sjukvården är involverad i ungefär samma dilemma, man ägnar så mycket tid åt att förekomma eventuella klagomål genom omfattande dokumentation, att man knappt har tid att vårda längre. Ja ungefär så.....! Jag som hela mitt liv hållit på med utvecklingsprojekt av olika slag i skolan är glad att snart få gå i pension med tanke på att utrymmet för den typen av lärarjobb har blivit försvinnande litet. Vi baxas runt, runt i någon slags cirkel på order uppifrån o undervisar i ämnen som känns allt mer mossiga och inaktuella. De skapades någon gång på 1800-talet väl? Var finns datasalarna, datorämnet, datalärarna, integrationen av bild - ljud - text på sms, var finns sms och mms-språket ,det språk som alla våra elever kommer att behöva använda???? Var finns konsumentkunskapen? Vardagsekonomin? Vardagsreparationer? Hälsokunskapen? Körkortet för bil? Sånt som alla elever borde få med sig rikligt av ut i livet. När jag kan stänga av allt detta så gillar jag mitt jobb med barnen, föräldrarna och kollegorna och jag går i stort sett alltid glad till jobbet. Ville bara tillägga det så du inte tror att du träffat på en gnällspik, för det är jag inte.

Ha en bra dag och tack för att du gav respons på mitt blogginlägg!
Inga Magnusson

2012-09-02 @ 12:08:43
Postat av: kristinasvgatnkanytt.blogg.se

Hej
Läste din blogg med stort intresse. Jag tackar för feed-backen. Du har rätt. Det är inte så klokt att börja med att hetsa massorna för att sedan komma in på det västenliga- Risken är att åhörarna slutar lyssna. Men jag upplever, precis som du skriver, att vi kom i mål ändå. Dvs att budskapet gick fram. Men jag ska noga tänka över hur jag framledes ska inleda mina föreläsningar. Min avsikt är att stärka och stödja det goda pedagogiska arbete som pågår ute på skolorna. Jag delar dina synpunkter också att detta måste prioriteras mycket mer än vad det gör i dag. Mvh Kristina

2012-09-02 @ 12:28:26
URL: http://kristinasvgatnkanytt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback