Grannbarn J ...

... kommer ibland för att pyssla och prata.  Och igår  lånade hon ( familjen!) ut bäddad barnvagn med myggnät och regnskydd, babysitter, lekgrejer till lille Bill som snart kommer på besök några dagar. Det är inte lätt att dra med sig allt på tåg som ser ut att bli en del av transportmedlen. Tacksamma är vi att vi får låna!
 
J. som nu är stor och inte går på dagis längre utan på Lillsurret, får välja själv vad hon vill göra för nåt, det finns en kasse, numera en korg, med saker i. Igår lördag blev det först målning med blått och gult och det visste hon redan innan skulle bli grönt. Vi tryckte av slutresultatet på olikfärgade papper och pratade lite om vad de skulle kunna bli för bilder sen när de hade torkat. De fick torka ute på altanen, blev för trångt inne.
 
Sen ville hon måla,  klippa och klistra. Idag blev det två olika hus.  Vi diskuterade hur fönster ser ut och ritas och dörrar med handtag. Sen fattades skorstenar och träd tyckte J. Det blev också lite funderingar kring deras utformning. Den ena bilden blev pappas jobb och den andra mamma i Karlstad. Vi avslutade med lite text till bilden och namn under förstås. J som i namnet och i ordet  jobb noterades av den här smarta lilla tjejen utifrån synintryck.  Bra att träna på att förstå att det man tänker kan bli ord som man säger, som blir ord och bokstäver (krumerlurer)  på ett papper som vi kan läsa tillsammans och som sen någon annan kan läsa när man kommer hem med bilden + text. Text är ju tänkta och talade tankar över tid och rum! Lite magi över det hela i den här åldern, som forntidens heliga runstavar, där icke-läskunniga förundrades över att någon kunde utläsa ett budskap i de nedkretade spretiga tecknen.
 
Spela var också önskat. Det blev memory där  så där 10 par var lagom tyckte J. J får välja kort förstås. Vi kollade på rim och J vet redan genom mekanisk inlärning ett antal ord som rimmar, men det är inte så lätt i den här åldern, lite överkurs kanske vid 4- 5 år. Man kan kunna mekaniskt först och sen i vidare bemärkelse. Vi tittade på att de såg lika ut i slutet på skrivningen av orden. Lyssnade också på hur de lät lika i slutet. Det kan man notera i den här åldern och veta om, men förståelse kommer senare. Först vill barn para ihop ord som liksom hör ihop i funktion; typ rumpa och blöja. Sen kan man skilja på ord utifrån formen; dvs koppla bort betydelsen,  bara fokusera på hur ordet  låter och om ord låter lika, ser lika ut, rimmar,  oavsett vad de betyder. Kommer egentligen senar än i J;s ålder. Det är en av förutsättningarna för att kunna läsa och skriva senare.  Men det är aldrig fel att vara ute  i god tid med introduktion; pedagogen Vygotskys scaffolding, ställningsbygge. Först kan vi det tillsammans (när någon stöttar) , sen själv och sen kan man lära någon annan (vara ställningen!) . Alltid i dialogen med någon som kan bättre. "Orden är den fåra som tanken löper i".
 
Vid varje spels avslut så kollade vi hur många par vi hade, tränade på begreppet par, rabbelräknade dem samtidigt som vi pekade koordinerat  och jämförde. Om vi hade haft 4 par var så hade det varit lika. Jämförde paren i praktiken o satte ihop dem.  Lika  är det viktigaste begreppet senare i matten i skolan och bra att grundlägga tididigt. Men om den ena har 8 par och den andra fyra,  så har den ena  fyra  fler. Också en viktig jämförelse och fler är  ett bra begrepp att ha jobbat med i god tid.
 
Ha ha... förutom att det är en trevlig tjej att umgås med så visst är det lite yrkesskada att gilla det här!!! Och så blev det  ju städat bakom diskstället också efter målningen!

Kommentarer
Postat av: Gunnel

Haha! Så går det till lite hemma hos mig med när Rasmus kommer. Det är kanske arbetsskada, men i så fall en väldigt kul sådan. På onsdag börjar skolorna här så Rasmus och jag har bara i morgon också på oss att göra lite vad vi vill.

Svar: Vi har nog alla en "leksida" som är kul att bevara upp i åldrarna, kanske ännu roligare när man närmar sig pensionsåldern. Här finns ett dialektalt uttryck "igenbarnad", som står för att man som äldre blir mer barnslig. :-)) Inte mig emot!
Inga Magnusson

Postat av: Lena

En så´n härlig liten kompis du har fått! jag förstår mer än väl, att hon kommer och hälsar på dig så ofta hon kan. Har hon börjat i 0-an?

Svar: Nej, det är nog femårs tror jag som Lillsurret är.
Inga Magnusson

2012-08-20 @ 16:59:20
Postat av: Mia

Vad bra med grannar som är utrustade med lämpliga grejer för bebisbesök... och att lämpliga saker lånas ut till er.

2012-08-21 @ 09:38:50
URL: http://miatankar.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback