Två veckors sjukdom hos elev...

... är knappast något som normalt renderar en soc-anmälan från skolan, åtminstone om föräldern inte tidigare är känd för att missköta barnen. Jag ser nu att lärare och skola anklagas för Sigtuna- barnens död av både media och ett av barnens  far och andra. Om en lärare kontaktar en förälder efter ett barns frånvaro från skolan några dagar och får besked från en  mamma att barnet är sjukt, som i det här fallet mässling respektive halsfluss,  så finns egentligen ingen anledning att göra något mer. Det händer faktiskt att barn är sjuka i två veckor. Jag tycker nog att skolan i Sigtuna har gjort vad man kan begära, men soc-anmälan från både privatpersoner och skola har hanterats långsamt. Från anmälan till att utse en handläggare tog flera dagar.

Pappans till ett av barnen anklagar kommunen, men om jag förstått skriverierna rätt så har han själv inte träffat sin son sedan i mars. Kanske kan man då tycka att pappan borde ha haft större skyldighet / intresse av sonens väl och ve än kommunen. Men nu står det så mycket i tidningarna och jag får en känsla av att media angriper kommunen extra hårt som straff för att man inte beviljar intervjer utan bara lämnar ut skriftliga faktauppgifter runt sitt agerande.  Och det kan jag förstå att man gör, oavsett om personalen agerat rätt eller fel så är  det bättre i det här läget att inte hänga ut dem till allmän mediaavrättning.

Det är inte lätt att tolka signalerna rätt. Mamman har ju nu erkänt att hon dödat barnen och tragiskt är det, alldeles hjärknipande tragiskt. I efterhand kan man säga att ingripanden borde skett snabbare, att eventuellt existerande pappor och omgivningen borde ha handlat annorlunda.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tva-veckor-innan-skolan-slog-larm_6489442.svd


http://www.dn.se/sthlm/sigtuna-dementerar-uppgifter-om-mordades-familj

Kommentarer
Postat av: Zarah

En familjetragedi, utan tvekan. Vet inte riktigt vad som är sant, om jag minns rätt så har inte pojkarna återkommit till skola/dagis/förskola efter sommaren. I så fall gick det mer än två veckor från utebliven skolgång fram tills pojkarnas liv släcktes. Hur det än förhåller sig så är det svårt att skuldbelägga någon i detta stadium, tycker jag, men en ordentlig utredning behövs givetvis. Sigtuna soc. har kritiserats tidigare för att det tar för lång tid eller helt utebliven utredning efter anmälningar. OM det stämmer det som stått i tidningar.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback