Sillerudsnyheter ...

... från Framtidsgruppens möte i Svensbyns skola.

Vi behöver och kommer framför allt att behöva fibernät för att i framtiden få telefoni, dator och teve att fungera. Kopparkabelnätet kommer att tas bort i glesbygden, man har redan börjat i Östervallskog. Årjängs kommun har beviljats bidrag för att bygga nät i kommunen. Det är på gång genom att kommunen har en övergripande funktion tillsammans med ekonomiska föreningar ute i kommundelarna. Här ute hos oss i Sillerud är det nu 56 medlemmar, man har en hemsida som heter
www.sellnet.se med info. Den sidan har 50 besök per dag redan och uppdateras ofta, medlemskap kostar 200 SEK.

Björn Alsmark är motorn här hos oss och till honom kan man anmäla önskan om medlemskap. De som väljer att vara med från början får ju del av de ekonomiska fördelarna i att man är många i starten och får bidrag. De som ansluter senare får betala verklig kostnad för sin anslutning. Medlemskap innebär inga förpliktelser till något, det är först senare när man får ett pris som man anmäler på riktigt. Antagligen kan det komma att kosta 20 - 30.000 kr per fastighet. Fast då får man tänka på att det är en kostnad som ska slås ut på alla de år man kommer att använda nätet. Det kommer att bli ett solidariskt tänk, det kommer att kosta lika mycket för alla oavsett hur långt bort man bor från stamnätet. Det blir som ett stamnät med förgreningar ut till olika hus.

Just nu har man anbud ute för att välja vem som ska få ta hand om byggprojektledning. Det ska vara klart i oktober. Kan vara Bynet (Säffle?) eller Skanova (Sunnes?) eller något annat, eventuellt lokalt företag. Det kan kosta allt från 16 SEK per meter till 180 SEK per meter. Man räknar med att börja gräva ner fiber till våren så snart tjälen gått. Långserud har varit igång ett tag och de östligaste delarna av kommunen har fastigheter som är med där.

Man menar från ledningens sida att det kommer att lösa sig för utländska medborgare som saknar svenskt personnummer. De ska kunna gå med, det finns många fritidshus i Sillerud med utländska ägare. De kan  ha problem med kreditvärderingen genom att de saknar svenskt personnummer. Och utan en kreditvärdering är det svårt att få så enkla saker som traditionell datoruppkoppling, tv, mobil osv.Vi var ganska många som lyssnade på Gunilla Norman från Framtidsgruppen, Björn Alsmark Sellnet (Sellere-net) och Peter Månsson Årjängs kommun.


Svensbyns skolas matsal är otroligt vacker med ryggåstak, stora fönster ut mot Svensbynsjön och de fina lamporna. Jag har jobbat i den här skolan i 10 år drygt och minns att någon nitisk ljusingenjör vid ett tillfälle tog ner de här lampornfa och satte upp lysrör i stället som hängde ner från taket i hela salen. Men det var så fult så det gick inte, de här lamporna kom tillbaka igen.

Sen diskuterades bygge av hyreshus och / eller bostadsrätter i Svensbyn ner mot sjön. Det finns med i plan men det är svårt att få finansiering till att bygga, åtminstone till hyreshus. Det finns i alla fall en grupp som jobbar vidare med att få till möte nu mellan intresserade eventuella hyresgäster, ett antal har anmält intresse, och eventuella byggare. Det blir runt den 27 - 28:e oktober.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback