Läcker supé ...

... blev vi bjudna på igår i Snarkil hos R och I tillsammans med R och Å-B; fantastisk trattkantarellsoppa (gubben ska få plocka idag när det ska rensas älgpass så jag får träna på den här soppan!), god lax med kall sås och en Mannerheimefterrätt som var sååå dekorativ; sojagrädde med äggula + rom (Amaretto går också) i äggskal (kokta) + kaffepulver + kakao + florsocker. Och sen ska det röras om till en smarrig smet som man äter till gott kaffe.  Jag tog fina kort på det hela och den fina dukningen, men nu vägrar mobilkameran att fungera. Ska försöka få fram bilderna senare under dagen. I det här sällskapet finns också anledning att glädja sig över kommande tilldragelser, ska bli spännande.

Uppdaterat med bilder;

Trattkantarellsoppan med persilja. Trattisar ger mer smak än de vanliga gula.

Man tar svamp torkad eller färsk,  1 liter färska eller 6 dl torkade , 1 l vatten, två hönsbuljongtärningar, en skiva rotselleri, en purjolök, två charlottenlökar eller en vanlig gul lök. Om svampen är torkad så läggs den i  i kallt vatten några timmar innan tillagning. Färsk svamp fräses i olja eller smör. Hacka och skiva  och fräs grönsakerna. Lägg dem i uppkokat vatten med buljongen, lägg i svampen, koka tills allt är kokt, kanske tre kvart. Red av med 4 msk mjöl, en äggula och en dl grädde,  när den är klar. Mixa,   salta och vitpeppra. Persilja klippes ovanpå före servering. 

 

Sen kom laxen, också flott serverad men ingen bild på den blev det. Måste hushålla med fotandet, mobilkameran är nästan full.

Så här var såsen: Creme Fraiche (ev sojabas) 6 dl , en knipp hackad dill, 200 g löjrom, en burk av varje  svart o gul rom, en lök finhackad i.


Här är desserten, rom (eller Amaretto) i kokt äggskal, sojagrädde kanske 2 dl till varje ovispad med 1 äggula till varje portion, kakaopulver, florsocker och snabbkaffepulver,  och nu ska den liksom lagas till. 

Från början så är det så här:  Man vispar äggula och vanligt socker för sig och grädde för sig. Sen blandas det ihop och får stå i frysen ett tag innan och tas fram ungefär vid förrätten, då hinner det lagom tina tills det är dags att servera. Då lägger man på resten. Äggskalen ska alltså kokas för att bli trevliga.


Man häller ut äggskalsinnehållet över gräddblandningen.


Och så blandar man det hela.

Väldigt gott blev det, rekommenderas och läggs härmed till min receptsamling = kategori mat här på bloggen.

Kommentarer
Postat av: Hanneles paradis på Hisingen

Så läcker, trattissoppa är så gott.

Postat av: Gunnel

Den efterrätten har jag aldrig testat. Vad heter den? Ha en skön söndag

2011-09-25 @ 10:45:38
URL: http://sigrid-gunnelsblogg.blogspot.com/
Postat av: anne

Men vad blev det av efterrätten!?!



En pudding eller kräm eller annat slags röra? :)



Gott var det säkert.

2011-09-25 @ 20:42:01
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Alla: Det blev som en läcker kräm att äta med sked tillsammans med kaffet

2011-09-25 @ 20:50:49
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: TT

Man ska inte läsa din blogg när man är hungrig haha.

Så fina bilder på smarrig mat hela tiden och här längtar man efter frukost på jobbet. :o)

2011-09-26 @ 09:14:18
URL: http://tyratok.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback