Islamreklam...

... upptar en stor del av några Jan G-böcker, både i Arnserien och i Hamilton. Jag har inget emot Islam, det är normalt sett en tolerant religion, närbesläktad med kristendomen. Och precis som inom den kristna tron så är andelen extrema fanatiker få. För de flesta så finns religionen där som en etisk bakgrund i livet med utövande ceremonier endast i samband med högtider.  Men det irriterar mig att hela tiden bli utsatt för ett slags budskap i en roman, åtminstone när det blir så massivt som i de här böckerna. 

Sen kan jag ha svårt med attityder hos den här författaren, rätt självgod och arrogant mot människor som växt upp med / omfattar arbetarklassens traditionella livsstil. Det handlar om lite översittarfasoner, åtminstone när alkoholen gör sprickor i fasaden. ( En bedömning utifrån berättelser från vänner som haft anledning att umgås med honom i informella sammanhang.) 

Jag tror ändå att jag kommer att försöka skilja på sak och person och  läsa Brobyggarna, första boken i en ny romanserie om nittonhundratalet. Någon som har läst den redan?

http://www.smp.se/noje_o_kultur/bocker/jan-guillou-brobyggarna-(2930948).gm

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/jan-guillou-brobyggarna

Kommentarer
Postat av: soffie

usch vad det stormar idag,den boken måste jag kolla efter,lät spännande med en romanserie om 1900talet, må gott

Postat av: diana

Nej har inte läst den och kommer inte att göra det. Har väldigt svårt för Guillou.

2011-09-13 @ 22:14:01
URL: http://metrobloggen.se/diana
Postat av: Veiken

Jag hörde häromdagen någon som hade en mycket positiv uppfattning om den gode Jan Guillou. Mycket bättre i verkligheten än sitt rykte. Jag har ingen som helst uppfattning om honom... har aldrig träffat honom...

2011-09-13 @ 23:06:23
URL: http://veiken.wordpress.com/
Postat av: Lena

Efter att ha läst recensionen i SvD avstår jag. Det var närmast en utskåpning av den historiska bakgrunden och främst av det platta språket.

2011-09-14 @ 10:05:11
Postat av: Gunvor

Nä! Har också väldigt svårt för den mannen. Det är väl först och främst hans självuppfattning som skaver. Försökte mig på en deckare nån gång på 70-talet. Den började med en lång, detaljerad och förmumstig beskrivning av (tror jag mig minnas) ett vapen. Orkade ett par sidor.Hans kvinnosyn har påpekats i recensionerna...

2011-09-14 @ 15:47:48
URL: http://svenska.iedior.se/#home

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback