Dregens släktforskning ...

... såg vi på igår kväll. Himla bra TV i en serie som kommer att följa ett antal kändisars släkthistoria. Det är fascinerande att följa sina rötter tillbaka i tiden och vi fick följa Andreas Dregens sökande tillsammans med experter. Det var en brokig historia där han hittade ensamstående mödrar, en statdräng, fosterbarn, en Långholmenfånge, en nämndeman, en reslysten banvaktsarbetare osv. Tillsammans med släktfynden så berättade duktiga historiker om de samhälleliga fenomen som dök  upp bland släktingarna, typ villkoren för ensamstående mammor, straffen för "lönskaläge", "enkelt" och "dubbelt hor",  banvaktarens jobb, fosterbarnens liv, "att gå på socknen" dvs auktioneras ut till lägstbjudande försörjare, statarnas liv med årliga flyttande osv. Det här är levande historia, både om enskilda människors liv på riktigt och vår gemensamma historia. Den intresserar mig och vi satt som klistrade vid TVn båda två för ovanlighetens skull. (Däremot orkar jag inte följa ett töntprogram med Martin Timell om Sveriges politiska historia innehållande en massa ointressanta berättelser om knäppa kungar och blodiga slag.). 

Jag känner igen mig i Dregens upptäckarglädje över anfäder och anmödrar, det blir en historia med blandning av sorg, ilska och glädje.  Jag gjorde ju i somras en rent geografisk resa i några av mina anors spår och det var gripande på många sätt. Det blev en känslomässig berg- och dalbana som hjälpte mig  att bearbeta sorgen och saknanden efter mina föräldrar.   


Kommentarer
Postat av: Selma

Det är lite spännande att veta lite om var man kommer från. Lite koll på historien skadar inte.

Postat av: Lena

Det var verkligen intressant att följa Dregan! Matin Timell är väl bara "medskickad" eftersom historieprofessorn Dick Harrison är det tunga namnet. Tänk vilken underbar historisk serie det kunde blivit! Nu är det bara snabba klick och plattityder utan förklaringar t.ex. Gustav Vasa = Stalin, och Birger Jarl = Hitler. Botten, även för den historieintresserade.

2011-09-14 @ 10:35:21
Postat av: Veiken

Det verkar vara så roligt med släktforskning. Jag kommer dock aldrig till skott med att börja. Det kommer så mycket annat emellan! :(

2011-09-14 @ 19:48:53
URL: http://veiken.wordpress.com/
Postat av: Heléne

Jag såg också på programmet. Mycket spännande. :)

2011-09-14 @ 20:57:19
Postat av: diana

Det missade jag. Låter ju jätteintressant. Får kolla om den går i repris eller på nätet.

2011-09-14 @ 21:47:53
URL: http://metrobloggen.se/diana
Postat av: Herta

Jag såg också programmet och fann det väldigt intressant.

2011-09-18 @ 14:58:20
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback