Björklund ...

... har missuppfattat något nu när han ska satsa en massa miljoner på att utbilda lärare mer. Han tror att det med något sorts automatik ska innebära högre lön för lärare. Men nu är det inte Björklund eller staten som avlönar lärare utan kommunerna. De sliter med att få ekonomin att gå ihop och kommer inte att prioritera lärarlöner frivilligt oavsett hur välutbildade lärarna är.

 Lärarna i Sverige har redan bra utbildning, tre, fyra, fem år på universitet och med lärarlegitimationen så har man tagit ett steg mot att alla som undervisar ska ha lärarutbildning. Men erfarenheten har visat att det hjälper inte. Dilemmat är att lärare har  rasande dåligt betalt i förhållande till den långa utbildningstiden och det stora ansvaret för barns skolgång. En lärare tjänar ungefär lika mycket som en hantverkare som gått tre års yrkesutbildning på gymnasiet. Det betyder inte att hantverkaren tjänar för mycket utan att läraren tjänar för lite, den långa utbildningen lönar sig inte. 4 års universitetsstudier innebär flera hundratusen kronor i studieskuld att betala av på under yrkeslivet + att man faktiskt också avstår bortåt 800.000 som kunde ha tjänats in med arbete istället för universitetsstudier.

Ett antal universitet har nu fått ställa in sina lärarutbildningar i ma / no-ämnen eftersom man saknar sökande. Det dilemmat löser man inte med att utbilda redan befintliga lärare ännu mer. Det behövs nya lärare som väljer  yrket för att man vill jobba med undervisning, inte för att lärarutbildningen var den enda man lyckades komma in på. Att kräva legitimation av lärare kommer inte att hjälpa när många lärare inom det närmaste decenniet ska gå i pension och det inte finns några nya behöriga och legitimerade att anställa istället.

Nej, den här satsningen borde istället ha gått direkt till att höja lärarlönerna för de lärare som är välutbildade och som gör ett bra jobb. Och det framstår som allt mer nödvändigt att förstatliga skolan, både för elevernas och lärarnas skull.

Detta var ett stolpskott från Björklund, annars har han tänkt och gjort mycket klokt under sin tid i regering.

Kommentarer
Postat av: Suss

Jag håller med dig om det mesta, utom att jag inte tycker att Jan Björklund är särskilt bra. Han är själva stolpskottet om man säger så.....! Inte får vi några högre löner, läraryrket är ju vårt kall!

Postat av: Marianne

Man känner sig lite som bottenskrapet.

2011-09-15 @ 22:09:50
Postat av: Gunvor

Björklund är bra. Han har tagit tag i något som ingen annan vågat sig på. Det finns bra och dåliga lärare; det vet alla.Är inte problemet att ingen kan med att säga som det är: X är en fantastisk lärare, han/hon ska få hög status och lön, men Y är usel, sparka honom/henne, han/hon borde ha avråtts att börja på lärarhögskolan; Z är en liten grå mus, hon får fortsätta som förut.Kan man fråga barnen? De vet, men frågandet bör ske listigt...

2011-09-16 @ 09:30:58
URL: http://svenska.iedior.se/#home
Postat av: helen

Satsa pengar på att få flera vuxna i skolan som kan avlasta lärarna deras sociala arbete. Lärarna ska vara lärare och undervisa

2011-09-16 @ 23:01:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback