Älgsaltrulle ...

... blev himla gott senast.

Det var ett matexperiment. Vi gör rätt ofta tjälknöl. Det innebär att man lägger ett köttstycke över natten i ugnen ( 12-14 timmar i 70 grader) och sen lägger den i het mättad saltlag med vin, kryddor, lök och vitlök i 4 - 6 timmar. Förra gången detta gick av stapeln så tyckte jag att det var synd att slänga saltlagen efteråt. Den är för salt för att göra sås av och brukar åka ut i avloppet. Men då frös jag den och tänkte att man kanske kunde göra något annat med den vid tillfälle.

Jag tog upp två små saltrullar av älg och skulle just till att koka dem till pålägg när jag kom på den frysta saltlagen. Det borde gå lika bra att koka köttet i den som i vanlig saltlag. Alltså tinade jag den i lade i köttbitarna och det hela fick koka någon dryg halvtimme för att sedan svalna av  3-4 timmar i lagen.

Och det blev kanongott!  Vi åt till kokt potatis och bearnaisesås först en och jag hade matlåda med. Sedan blev det smörgåspålägg åt gubben. Hädanefter kommer jag att frysa in saltlagen efter tjälknöl och återanvända den på det här sättet. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback