Tranorna dansar ...

... vid Hornborgasjön och det lär vara tryck i dansen i år (hur man nu mäter det????).

 Undrar om våra 14 exemplar  av arten här nere på Smörhôlera också dansar?  De håller i alla fall ljudlig konsert av och till hela dagarna. Trandansen antar jag har med deras parning att göra. Kanske samlas alla singlar vid Hornborgasjön för att hitta sig en partner? (Ungefär som Sandgrund  förr. Fast där smög sig förstås en och annan redan ihopparad partner in också.) Och alla tranor som redan är par hittar sig några lugnare  "Smörhôler" nånstans ute i  landet? Eller också stuffar de runt lite hur som helst i trandansen. Jag kan för lite om tranors sexliv för att ha en hint om hur det förhåller sig, exempelvis  varför de vill vara kollektiva  när det gäller angelägenheter som vi människor betraktar som privata.

 Men jag har en känsla av att tranor ändå ska höra till den trogna typen, par som håller ihop länge, så nån ordning är det i alla fall när de väl har jazzat färdigt.
http://svt.se/2.22620/1.2380824/tryck_i_trandansen_vid_hornborgasjon?lid=puff_2380824&lpos=rubrik


Bild på tranorna på Nolare, Mellare och Sönnare Smörhôla. Kanske någon skymtar borta på Klingeränga också. Det som inte är tranor är kanadagäss och någon grågås.  Och flocken av duvor som håller till strax söder om Liane är inte alls på 40-50 st. Idag hann jag räkna efter lite bättre; de är ett par hundra. När de startar alla på en gång så låter det som en stormvind.

Kommentarer
Postat av: M.H

Ett härligt vårtecken! Själv sitter jag på verandan med hundar och kaffe och läser intressanta bloggar, omgiven av kvittrande småfåglar. Äntligen vår!

Postat av: Gunvor

Har varit vid Hornborgasjön ett par gånger, och det är en överväldigande upplevelse - flera tusen stora dansande fåglar. Och ätande, för de får ju mat där och det har blivit en fin mellanlandningsplats på vägen från Spanien. "Dina" tranor har nog också kommit den vägen.

2011-04-04 @ 13:40:40
URL: http://svenska.iedior.se/#home
Postat av: Trolda

Härligt, härligt med dansande TRANOR! =D Jag besökte Hornborgarsjön ett år med väl iallafall 10000 tranor på plats. Tycker dock det gör sig allra bäst att se dem i mindre antal i "det vilda" och utan 1000 fotograferande människor på plats dessutom! ;-)Trolda - godkväll! =D

2011-04-04 @ 20:56:54
URL: http://trolda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback