SAAB igen då!

Det kanske inte är orimliga krav som ställs på SAAB med tanke på att tillverkningen av bilar har gått med förlust de senaste 20 åren om jag nu minns rätt, att tillverkningen legat nere i flera veckor och att Antonov, den ryske, blivande  medfinansiären, har ett ordentligt skamfilat rykte.  Det kan inte gå att hålla förlustföretag under armarna hur länge som helst, även om det finns en hel del nostalgi med i bilden och företaget är så intimt förkníppat med den svenska folksjälen som just SAAB. Risken är ändå att SAAB, som äger fastigheter värda så där 900 mille, blir mjölkat på egna och statens (läs skattebetalarnas!) pengar! De här personerna, Antonov och Spyker,  har inga som helst förpliktelser i Sverige eller gentemot svenska folket. Att allt att döma så har de hittills  inte drivits av någon sentimentalitet när det gäller affärer, vare sig mot länder eller företag.

Nu jagar SAAB-ledningen finansiärer i Kina bl.a. och samtidigt konstateras att en evenuell SAAB-konkurs får lokalt stora konsekvenser men påverkar inte i grunden svensk ekonomi.

http://www.dn.se/ekonomi/sveriges-ekonomi-klarar-saabkrasch

Idag torsdag bestämde sig riksgälden att  rekommendera regeringen besluta  att släppa in Antonov även formellt som ägare, Hittills har han ju funnits med som den som i praktiken finansierat SAAB-köpet, men inte som delägare. Men de pengar som hans köp av fastigheterna kan inbringa är ingen lösning för SAAB på lång sikt.

Man har ett magert modellprogram, gamla förluster, dåligt förtroende hos kunder och underleverantörer och framför allt, man säljer inte särskilt många bilar. Jag är för dåligt insatt i företagsekonomiska finter för att begripa om han kan tjäna på att köpa SAABs fasta egendom  till underpris och sedan splitta företaget, låta verksamheten gå i konkurs och så ta hem förtjänsten i fastigheterna.  Men de krav som ställs på Antonov och SAAB nu är än så länge hemliga.


http://svt.se/2.22620/1.2408375/peter_rawet_om_riksgaldens_besked&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29
Spännande följetong.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback