Lex Sarah i skolan.

Fast anställda lärare föreslås bli skyldiga att anmäla missförhållanden inom skolan, främst när elever far illa genom att de inte får möjlighet att lära sig det de har rätt till eller blir mobbade, men även om lekredskap är trasiga eller toaletter inte fungerar. Skolan är skyldig att utreda och svara på anmälan och om det inte hjälper ska den gå vidare högre upp i hierarkin.
BRA!  Inte en dag för tidigt.
http://svt.se/2.22620/1.2396150/lex_sarah-regel_foreslas_inom_skolan

Kommentarer
Postat av: Ingmarie

Just detta ska vi diskutera på nästa sammankomst med FI(du vet att jag nu bor i Fi fästet Simrishamn)

Många frågor lär det bli!SV:Nästa gång kommer jag till Årjäng eller du till Österlen!Kramen till dig

Postat av: Znogge

Synd bara att man får så lite stöttning när man anmäler. På min skola är vi alerta men kommunens passivitet har varit pinsam!

2011-04-16 @ 18:41:22
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Lena

Bedrövligt att man inte kan fixa till det utan att tvingas använda Lex Maria i skolan! Är det inkompetenra skolledare och dito i utbildningsnämnden som har abdikerat totalt från sitt ansvar?

2011-04-16 @ 19:40:54
Postat av: Inga Magnusson

Alla: Den enskilda skolan är klämd mellan läroplanens (den centrala nivåns) krav på måluppfyllelse för alla elever i alla ämnen och resursbegränsningar (den lokala nivåns) som ligger den ekonomiska ramen. Med ett anmälningssystem av typ Lex Sarah kanske detta dilemma skulle bli tydligt. Om jag inte minns fel så finns i USA en tydlig regel om att beslut och dess ekonomiska konsekvensr ska finnas på samma nivå i systemet; dvs den som betalar något ska också vara den som beslutar. I Sverige så beslutar den centrala nivån om målen och den lokala nivån om budgetramen. Det kan vara så att den centrala nivån av opportunistiska skäl kan frestas att lägga kraven högt, men det blir svårt, för att inte säga omöjligt, för den lokala nivån att få fram de resurser som behövs. Det går inte att höja kommunalskatten hur mycket som helst, vare sig till landsting eller kommun.

2011-04-17 @ 06:05:48
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Marie

Ja, jag kände också att detta verkade bra. Det sätter både fokus och press på "rätt" saker!

2011-04-18 @ 09:50:26
URL: http://www.mariee.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback