Årjängs nya torg!

Detta är just nu den plats som ska bli Årjängs nya torg.  Det blev inte bra när det gamla försvann, det är nog alla överens om. Men medan en del människor  bara har klagat och bråkat så har en del andra jobbat envetet och målmedvetet på att försöka få till en ny lösning. Och det här kommer att bli riktigt bra  till slut tror jag. Kommunalråd Katarina Johannesson ska ha en stor eloge för att detta har rotts iland med fastighetsägaren och med ett för kommunen bra avtal! Hon har gjort ett fantastiskt jobb tillsammans med kommunstyrelsen, men det har inte synts så mycket utåt hittills. Kommunen fick köpa tillbaka marken för samma pris som man sålde den och rivningen har bekostats  helt av Conceptor, den har inte kostat skattebetalarna något. Platsen ska nu beläggas med hård yta så att det går att gå på den i avvaktan på att man tar från förslag till nytt torg. 

Invånarna ska få komma med idéer hur det ska bli på torget. Från vänster ses COOP, rakt fram kommunhuset och till höger bilden  längst ner, det nya hyreshuset med ingång till det nya biblioteket som invigs officiellt i morgon.

Nu gäller det alltså för alla intresserade att komma med synpunkter. Vad behövs här? Kommunen bjuder in till tyckanden och förslag, nu ska årjängsborna få bestämma. 
 
- Kanske någon plats som är trevlig för barnen medan föräldrarna handlar eller tar en fika? Ungefär så som trollet fungerade på det gamla torget.
 -Bänkar efter husraderna så att folk kan vilja sitta en stund här även om man inte vill fika?
-Något grönt måste väl till med gräs och buskar och träd, kanske träd som blommar olika tider under säsongen från tidig vår till sen höst?
- Vacker belysning förstås; gammaldags lyktor eller modernare?
-Kanske plats för torghandel, försäljningsdagar med konsthantverk, hemproducerad mat? Då behövs möjlighet att köra in med transport någonstans och eluttag.
-Skulpturer av något härdigt trevligt slag? Måhända en figur av nordsvensk travare i brons spänd före en kappsläde, Karlandaperson kunde det vara med Tigerbrand. Det är ju en symbol för Nordmarken.
-Kanske vore det trevligt med en genomgång i Färjan till Storgatan med Broms café och Myrvolds, så att det kan bli ett sammanhållet affärsområde och man inte måste springa runt hela komplexet för att handla?
Kanske hundlatriner så att man kan promenera med hund här? 
- Speakers corner kanske = en plats för folk  att prata på inför en mindre skara på café eller sjunga och spela på inför en liten publik?
- På den tomma väggen på Färjan, den som vetter ner mot Storgatan skulle det kunna bli en plats för ljusspel av olika slag med bild / texter som kunde varieras. En så stor tom vägg inbjuder till möjligheter!! Vi såg otroligt vackra exempel på det i Umeå i vintras på stadens ljusfest.

Det är bara fantasin som sätter gränser. Nu gäller det att passa på. Jag hoppas att det kommer att finnas typ en förslagslåda i det nya biblioteket, på medborgarkontoret och på caféer runt omkring. I anslutning till den på varje ställe skulle kunna ligga en bunt skisser på den här tomma planen + penna bredvid, så den som vill kan fylla på med egna idéer direkt och lägga i lådan. Ja, eller nåt sånt.

Det finns ett medborgarförslag på att man skulle kunna ha takträdgårdar på taket till höger över biblioteket. Det vore fint!

Kommentarer
Postat av: soffie

fÅR NOG TA MEJ EN TUR TILL åRJÄNG I SOMMAR,ha en mysig fredag!!!

Postat av: Veiken

Det finns så många tråkiga torg i vårt land, som behöver fixas till. Det ska vara trivsamt för alla, så att alla går dit och inte bara ungdomar på sena kvällar och helger.

Hoppas Årjäng lyckas!

2011-04-08 @ 20:57:01
URL: http://veiken.wordpress.com/
Postat av: Lena

Årjängs torg! Det är då ett bedrövligt utgångsläge. Hur tänkte man när dessa hus byggdes?Kanske är det mera ekonomin som sätter gränser, inte bara fantasin. Som vanligt, när alla fina förslag till sist ligger på nämndens bord?

2011-04-09 @ 17:49:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback