Centrum i Årjäng ...

... blev alldeles förfärligt. Ja, det är tyvärr sant. Det blev inte bra. En spökstad ser det ut som.  Himla trist!

När besluten i kommunen  fattades om att låta Conceptor / andra entreprenörer bygga affärsgallerian och Färjan och det nya torget och hotellet,  så var alla med och godkände det, sossar, centerpartister, folkpartister, moderater, kd. Ja, alla utom vänsterpartiet som valde att strunta i att vara med när det här ödesdigra beslutet fattades. Lite fegt kan man tycka i efterhand. Särskilt som v- företrädaren nu skäller som en bandhund över de andras beslut, det beslut hon alltså valde att inte delta i, fast hon hade en plats  i fullmäktige och därmed möjlighet att komma med andra förslag.

Dessutom hade förslaget till nytt centrum ställts ut ett bra tag för alla och envar i  kommunen att kolla på, ta ställning till och tycka till om. Men det var ingen som tyckte nåt. Bara en person från Karlanda sägs det. Den var lite skeptisk. Men ingen annan av kommunens c:a 10.000 invånare. Inte så konstigt att de kommunala företrädarna trodde att det var ok att fortsätta med centrumplanerna.  Alla trodde att affärsidkare skulle stå på kö för att få ha verksamhet i de nya centrumlokalerna. Och att det skulle bli en myllrande galleria. 
 
Men det blev inte så. Lågkonjunkturen slog till i samma ögonblick. Ingen vågade satsa på nya butiker i Årjängs centrum. Det blev tomt och spöklikt. Jag såg några turister i somras som förtvivlat letade efter affärer i det här stora tomma centrumhuset, men de gick förstås bet. För det finns inga affärer. Bara tomma hus.

Nu  köper kommunen tillbaka mark för samma pris som man sålde den till Conceptor, gamla dåliga Clarashuset rivs på Conceptors bekostnad så att man får en öppen yta bredvid COOP  istället för det gamla torget. Biblioteket (som nu har dåliga lokaler!) flyttar till centrum- Färjan och hyr nya lokaler för en billigare penning än de lokaler man nu hyr av en holländsk ägare.

Sammantaget tror jag att det kan bli en bra centrumlösning. För något måste göras åt den situation som är nu, man kan inte ha en spökstad mitt i Årjängs centrum. Det är trist och otrevligt för alla, både för kommuninvånare och för besökare.

Jag tror på den idé mot en lösning som Alliansen i Årjäng förespråkar och som nu är beslutad av majoriteten om jag har fattat rätt. Och jag hoppas att man i valet får mandat att genomföra den. Tråkigt nog säger den socialistiska minoriteten nej till de här planerna på ett nytt centrum. Man vill tydligen behålla centrum som det är idag och det tror jag vore olyckligt. Något måste göras och då hjälper det inte att bara säga nej och klaga. Man måste också komma med konstruktiva förslag på lösningar. Det saknas idag från oppositionen. Det finns inget besked till väljarna om vad man vill ha istället.
Kommentarer
Postat av: Ailas

Men då! Hur kan det bli så där tomt och illa i en så framåt kommun, som du berättade nyss om i ett tidigare inlägg?

Postat av: anne

Det är väl så dags att ha åsikter nu om man fegade när det var dags för beslut. Och nog har kommuninvånarna sitt ansvar att klura på, den som tiger samtycker...Hoppas att det blir lösning på detta, inget är tristare än tomma gallerior. Få se hur det går här i Nyköping nu när periferishoppingcentrumen växer, just centrumhandeln gör Nyköping till den mysiga stad den är.Sv. Visst tar jag till mig presenterna allt eftersom, saker och ting måste mogna till sig, på något konstigt vis. Speciellt när man fått massor med presenter från alla de håll! :)

2010-09-18 @ 21:21:55
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Marie

Vårt lilla centrum som vi har där jag bor fungerar aldrig, åtminstone inte ekonimiskt. Endast ett fåta affärer syntes gå med vinst. Därmed kommer det och går affärer hela tiden och man har egentligen ingen aning om vilket utbud vi kommer att kunna ta del av från vår till höst. Det enda som verkar fungera är systembolag, apotek och livsmedelaffärer. Numera har vi två!? mycket välsorterade apotek, ett systembolag och två stora matvaruaffärer i själva centrumet. Inte alltför långt därifrån ligger ytterligare 3 stora matvaruaffärer. Centrumet byggdes in för några år sedan (ja, det är ganska många år sedan nu) i en förhoppning att dra till sig folk. Tyvärr åker de flesta till ännu större shoppingcentrum som har ENORMA utbud av affärer, så det hjälpte inte. Vi har själva funderat på varför ingenting fungerar här, inte ens en restaurangeller kvarterskrog fungerar. Pizzeria ska det tydligen vara om det ska vara någonting. Det är verkligen lite tråkigt när man inte kan få igång ruljansen lite bättre...

2010-09-19 @ 08:30:47
URL: http://www.mariee.se
Postat av: Mia

Mmm trist och dessutom har det kostat en massa så det är inte bara så där att i en handvändning göra om projektet!

2010-09-25 @ 10:42:35
URL: http://miatankar.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback