Älgtjurarna fejar hornen nu...

... det betyder att de gnuggar av basthuden och den hänger i stora slamsor innan den ramlar av helt. Hornen är verkligen kritvita under basthuden, men blir brun-grönaktiga av att de gnuggas mot buskar och träd i fejningen. Tanken är att hela "älgekipaget" ska vara i toppform inför kornas brunst och parningstiden. Sen tappas hornen igen till vintern så att energi kan sparas under den tiden det kan bli knapert med föda och alltför kraftkrävande att släpa omkring på en gigantisk hornkrona. Naturen ordnar det vist ibland.

Den här älgkon som går över vägen håller till nära Per-Inges hus med sin kalv. De lär äta äpplen i trädgården. När älgar äter mycket äpplen jäser äppelblandningen i magen och bildar alkohol. Älgarna blir då berusade och det händer som händer när folk blir berusade: De blir mycket modigare och karskare än annars. Jag undrar om den här kons kalv möjligtvis hade ätit äpplen. Den uppträdde konstigt; struntade helt i sin mamma, sprang direkt långt bort från henne och lite hit och dit. Hon kom till slut efter.

Älgar som riktigt berusade kan alltså bli liggande på plats i trädgården, under äppelträdet, ur stånd att ta sig därifrån. En del blir riktigt begivna på det här och kommer tillbaka dag efter dag tills äpplena är slut. De kan bli ordentligt aggressiva också om man försöker mota bort dem och även här kan man väl dra paralleller till mänskligt beteende.  ;-)).


Kommentarer
Postat av: TT

Kanske tur man inte har äpplen i stugan för där finns så mycket älg. :o)

Men jag såg två bockar som slogs om ett vackert rådjur när vi åkte hem från stugan i går kväll, det var en syn att se bockarna hoppa runt och göra utfall mot varandra.

Postat av: ingrid

Det är det jag säger!!!!Farliga djur de där älgarna!!

2010-09-06 @ 14:55:31
Postat av: Inga M

TT: Det är roligt med vilda djur runt huset.Ingrid: Asch, inte hälften så farliga som de där med hovar Du vet, de där som är "farliga i bägge ännar" som en granne till oss sa.

2010-09-06 @ 23:38:58
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback