Astroturfing - tystnadsspiral

Nya ord blir det hela tiden.
AstroTurf är egentligen konstgräsmatta.

Men det har kommit att bli en beteckning på
fejkade gräsrotsopinioner. Det betyder att när ett parti / ett företag / en organisation vill påverka en fråga så bombarderar man traditionella media och nya sociala media med insändare, debattartiklar och skrivelser för att ge ett intryck av en upprörd opinion från gräsrötterna. Och alstren undertecknas på ett sånt sätt att de ska se ut att komma från alldeles vanliga människor; gräsrötter. Det handlar om en dold lobbying, inte en öppen.

Nu tror vi att det är ett modernt fenomen, men redan i Shakespears "Julius Ceasar" så används fejkade brev från "folket" till att förmå Brutus att döda Ceasar, medan de egentligen var skrivna av den lömske Cassius.

Idag används Astroturfing av politiska partier, av pr-företag, av Mac Donalds, Wal Marts, Sony  osv. Vi vanliga dödliga genomskådar det nog sällan och kollen från de publicerande media är antagligen väldigt liten. I en demokrati är det nog svårt att värja sig för såna här tilltag. Det existerar på newsmill förstås och smög sig även in i partiledarutfrågningarna på TV och från båda sidor. Människor som framställdes som "vanliga" var i själva verket etablerade opinionsbildare.

Tystnadsspiral är ett besläktat ord som tydligen står för att en högljudd minoritet ger intryck av att vara en majoritet medan de osäkra tysta verkar vara en minoritet.

Vi är nog lite aningslösa i detta, vi vanliga mediakonsumenter och vi borde kanske vara lite mer kritiska i vår läsning av insändare, läsarbrev och dylikt.


Kommentarer
Postat av: Mia

Jag läser mycket, mycket sällan insändare. Det påstås att insändarsidan är en av lokaltidningens mest lästa sidor. Kanske är det så, men mig lyckas den inte fånga. Kollar rubrikerna gör jag dock, men det gör jag ju på alla sidor.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback