Tidsdokument ...

... och släkthistoria tar jag mig nu långsamt igenom efter min mammas bortgång. Långsamt och systematiskt har jag arbetat mig igenom de papper min mamma lämnat efter sig. Jag, som är släktens slarviga svarta får, kommer alltså från anfäder som varit otroligt systematiska och ordentliga. Kan man inte tro!

Det finns decennier av bevis på betalda räkningar, kontoutdrag, tidningsurklipp, tackkort, kondoleanser, brev, vykort, gratulationskort,  osv buntat med noteringar utanpå varje bunt vilka årgångar den  innehåller, en del ombundet med hemvirkat garn och rosetter. Kilovis har naturligtvis måst gå till soporna nu, jag kan inte spara allt sånt och det känns inte meningsfullt heller. Men dessemellan finns alltså också ovärderdeliga dokument, både från min mamma och min pappa. Så allt måste gås igenom noggrannt så inget värdefullt blir slängt. Jag tänkte göra det i den lägenhet mamma bodde i, men det var för tidsödande så numera gör jag det hemma i lugn och ro.

Min mamma skrev 1969 ner sitt livs historia från det år hon föddes, 1917, och hon klistrade också  in bilder, lådkamerakort,  från olika skeenden i livet. Det är sammanlagt en halv skrivbok A5 handskriven, med berättelser från hennes liv i sammandrag. Det är fakta om familj och släkt blandat med ögonblicksbilder med  detaljerade menyer, en dags typiskt arbete, vad man gjorde en ledig dag / kväll, värderingar, tankar, förhoppningar, sorger, glädjeämnen  osv. Hon skulle förmodligen ha varit en entuisiastisk bloggare om hon varit ung idag.

Dessutom finns alldeles vanliga dagböcker från flera decennier,  vilka  jag inte ens har hunnit öppna än.  Jag förstår att jag kommer att fylla på hennes berättelse med min upplevelse av henne. Jag borde också göra en sammanfattning av mitt liv för mina efterkommande. (Ingen kan ju begära att de ska läsa igenom tusentals bloggsidor om de är nyfikna på mitt liv ;-)Jag måste skriva ner min mammas berättelse på datorn till mina barn och efterkommande också. Hennes ålderdomliga snirkliga handstil är mycket svår att läsa för yngre som inte är bekanta med det sättet att skriva, hennes förkortningar kan bara jag förstå och en hel del ord och uttryck är bara begripliga för mig som hört historierna muntligen förut. Sen ska jag kopiera det här så att alla barnen och andra intresserade släktingar kan få del av berättelsen.

I mammas historia virvlar ortnamnen förbi i hennes och släktens liv, det handlar om Åre, St Matteus församling i Stockholm, Mariefred, Tuna, Stjärnhov, Båven, Torp (numera ägt av en inte helt okänd Göran Persson) , Lillgården, Norsborg, Sparreholm, Torsvik, Hyltingö, Benninge i Strängnäs, Bresshammar, Saxängen, Spånga, Stenby, Blixterboda, Fellingsbro, Vårgårda, Kodebacken, osv. Mycket av den här historien kan jag redan eftersom jag hört den muntligen berättas många gånger, men för kommande generationer är den både ett tidsdokument och en släkthistoria: Hur påverkade 30-talskrisen vanligt folk, hur var det den dagen andra världskriget bröt ut? Det är helt fantastiskt, tack snälla mamma och pappa! Jag tjatade på Er att skriva och jag är glad att Ni gjorde det.


Kommentarer
Postat av: Marie

Åh, vilket intressant och trevligt arbete du har fått! Ja, jag kan ibland tänka på min mormor och morfar och ångra att jag inte ställde fler frågor till dem än vad jag gjorde. Du har verligen fått tag i ovärderliga dokument!!Förresten så kunde jag inte låta bli att blogga... ;-)

Postat av: Lena

En makalös skatt din mamma lämnat till sina efterkommande. Skönt att veta att du för deras historia vidare.Innan du kastar för mycket, tycker jag att du ska ta kontakt med museet/hembygdsföreningen där din mamma växte upp. Kanske dom kan arkivera papper? Det finns massor av anonyma prylar sparade men aldrig några dokument som visar hur människorna levde. Allt som är nedteckant är ju historiska dokument från en svunnen tid. Otroligt viktiga för att förstå och kan ge underlag för framtida etologisk7historisk forskning.Släng inte i panik det som sparats under nästa 100 år.

2010-05-22 @ 09:19:19
Postat av: TT

Fantastiskt! Vilken tur att du har intresse att skriva rent och föra vidare.

2010-05-22 @ 09:23:27
URL: http://tyratok.blogg.se/
Postat av: Mia

Fantastiskt. Det är sådant nog alla önskar att de äldre ska lämna efter sig. Spännande att få del av äldre generationers vardag, fest, tankar och livssituation i stort.När jag blir pensionär ska jag nog skriva... jag har haft tankarna länge, ska nog försöka göra slag i saken.

2010-05-22 @ 11:19:03
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Känner igen detta att titta igenom alla papper jag hittade i min mammas lägenhet.

Och så mycket som jag inte hade en aning om som mamma hade sparat.

Och jag kunde heller inte ta hem allt, men en hel det blev det.

Tänk om min mamma hade skrivit ner sin livs historia.

Det fanns en del fullskrivna ark, men med blyerts och som är nästan helt oläsliga...

verkligen trist..

Ska se om jag på något sätt kan fixa med min scanner så texten syns bättre..

Och min mamma skulle säkert också varit en entuastisk bloggare om hon varit ung idag, och hon skulle gärna velat haft en dator.

Kommer ihåg att mamma ofta sa att om hon vore yngre och framför allt hade bättre syn, så skulle hon velat ha en dator.

Hon var så nyfiken på allt jag gjorde med den.

Ha det så gott och önskar dig en fin fortsatt helg.2010-05-22 @ 15:14:39
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: ingrid

Vilken skatt det måste vara!!Även om den ibland är jobbig att ta hand om, men var rädd om den för du får den aldrig tillbaka. Kram

2010-05-22 @ 16:40:58
Postat av: Ailas

Vilken rikedom du har fått, så där precis lagom inför sommarlovet. Nu gör det inget, om det skulle regna en dag eller två; du är ändå sysselsatt!Jag har också tänkt att jag skulle skriva av mig lite med tanke på mina barn och barnbarn. Har skrivit en hel ungdomsbok, några sagor och så ska jag (kanske) skriva my story också.

2010-05-22 @ 18:01:09
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: Suss

Så otroligt spännande, kan jag få vara lite släkt med dig så jag får veta lite mer, jag tycker ändå jag varit med en ganska stor bit av ditt liv?

Jag har också hittat mycket, som både fått mig att skratta och gråta. Min fars kärleksbrev till mor t ex. Det gjorde mig OTROLIGT rörd! Mors dagbok likaså. Det är svårt att veta vad man ska göra med det, jag vet och förstår vad du går igenom. Jag är långt ifrån klar med vårt. Ha det bra i letandet och läsandet!

2010-05-22 @ 20:57:49
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: anne

Så otrologt spännande och intressant! Och självklart ska du renskriva och spara denna skatt. Kanske är det rentav något för andra att ta del av?Angående en egen blogg och efterlevandes läsning av den; jag vet inte riktigt hur det går till, men det ska inte vara alltför kmplicerat att få en blogg tryckt som bok, det kallas...BLOK eller något sådant. Jag vet inte om upplagan kräver ett minsta antal, men det går och det finns många som gjort det.

2010-05-22 @ 21:21:30
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Herta

Vad spännande. Tag god tid på Dig att gå igenom. Det är inte bråttom alls.

2010-05-22 @ 23:38:13
URL: http://hertabloggen.blogg.se/
Postat av: Inga M

Alla: Det är verkligen en spännande uppgift att göra djupdykningar i föräldrarnas historia. Jag har ju hört mycket muntligt förut men naturligtvis glömt en del och framför allt så har jag inte vidarebef till mina barn så med mig riskerar allt att fall i glömska om det inte finns nedpräntat. Jag ska verkligen ta mig samman i sommar och skriva vidare så som jag skrev i inlägget. Men mobilt bredband så kan jag skriva var som helst i sommarsolen. Det ser jag fram emot, det ska bli roligt. Det där med bloggbok låter spännande, det får jag gå vidare med och undersöka. Jag kollade lite och tydligen gör man boken själv på något sätt.

2010-05-23 @ 09:22:18
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback