Examenskriget ...

 ... har till slut kommit till Årjäng också.  Det har handlat om vargkrig ett tag här på bloggen, men i Årjäng just nu är det mest examenskrig; när, var, hur ska vi ha examen?  Frågan har bollats lite under ett par månader. Dagen närmar sig obevekligt och mina elever tränar första gången idag till examen.

Skolledningen = tjänstemannanivån,  i kommunen  har tolkat lagen som att man inte kan ha
examen i kyrkan enligt lagskärpningen 2009, eftersom en del barn inte går dit utan väljer annat alternativ som skolan ordnar och det anser man vara diskriminerande, alltså har man sagt att examen i Årjäng inte ska hållas i kyrkor. Hos oss lär examen bli i sporthallen tillrättalagd för ändamålet. Om jag nu har förstått allt rätt. Sen är det fritt fram för föräldraföreningen och kyrkan att ordna något mer på kvällstid om man vill det.

En del föräldrar har protesterat mot att examen inte ska vara i kyrkan vilket framgick av ett teveinslag häromdagen och tidningsartikel.

 Politikerna svär sig nu fria och påpekar i ett pressmeddelande att de inte har fattat något beslut om förbud mot examen i kyrkan och att de tolkar lagen som att det går alldeles utmärkt att använda kyrkan till examen under vissa förutsättningar, men att det är rektorerna som beslutar. Se nedan!

"Pressmeddelande

 Skolavslutning i kyrkan är tillåtet i Årjängs kommun

Uppgifter i media gör gällande att Årjängs kommun har tagit beslut om att skolavslutningen inte får ske i kyrkor. Detta är fel och något sådant politisk beslut har inte tagits.

 - Det är respektive skola som avgör var avslutningen ska hållas men det är fullt möjligt att ha

   skolavslutningen i kyrkan om tonvikten ligger på traditioner och högtidlighet och inte på  

   religiösa inslag. De kan även ha examen i klassrummet och sedan ha en avslutning i kyrkan 

   säger Barn- och Utbildningsnämndens ordförande Bo Malm och kommunstyrelsens

   ordförande Katarina Johannesson.

 Skolverkets bedömning av skolavslutningen är bl. a att ”Utformas skolavslutningen så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och inte på religiösa inslag, kan skolavslutningen ske i kyrkan”.

 - Vi ska värna om våra traditioner och samtidigt följa de lagar och förordningar som finns och

   dessa förbjuder inte skolavslutning i kyrkan säger avslutningsvis Bo Malm och Katarina  

  Johannesson .

 Ytterligare information lämnas av Barn- och Utbildningsnämndens ordförande Bo Malm

070-658 42 44 och kommunstyrelsens ordförande Katarina Johannesson 073-0510309."


Jag kan ju ha vilken åsikt jag vill i den här frågan, (det är vackert med examen i kyrkan!)  men som lärare så kommer jag att försöka bidra till att ordna en så fin examen som möjligt för mina elever utifrån de direktiv jag får uppifrån oavsett hur de ser ut. Jag är rätt lydig, så länge barn inte direkt far illa.


Kommentarer
Postat av: Selma

Vilket ståhej det blivit kring detta men i och för sig minns jag en klasskamrat som aldrig fick vara med på examen i grundskolan. Hennes pappa var Jehovas Vittne av den bestämdare sorten. Det kan inte ha varit alldeles kul. Det tråkiga är väl att vi har så få andra högtidliga lokaler.

Postat av: Ailas

Sporthallen bättre än kyrkan? Ja, du... Det slaktas ganska hårt på sina håll.



Jag släpper en studentklass i vår och vi ska ha studentavslutningen i kyrkan, i traditionell ordning. Mycket fint, tycker jag. Hade utan tvekan känts lite mystiskt att ha avslutningen i Kinnarps Arena, även om vi nu råkar vara svenska mästare i hockey och allt...



Ärligt talat, jag undrar ibland vart vi är på väg i detta land! Bit för bit gräver vi ner våra egna traditioner och vilka är vi sedan? Rotlösa... ja, vad?

2010-05-07 @ 09:08:28
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: Inga M

Selma: Vi har ju en del trosinriktningar som inte får fira något alls, så ska vi ha en skola där alla barn alltid ska kunna vara med på allting som händer under skoldagar så kan vi i så fall inte fira något alls, inte födelsedagar, inte jul, inte Lucia, inte examen och inget annat heller. Det känns lite knepigt.



Ailas: Ja, det är svårt det här. Jag antar att gymnasieskolan som inte är obligatorisk har en större frihet, eller inte. Jag vet inte.

2010-05-07 @ 11:26:05
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lotten

Tja, det här diskuterar vi då och då på "vår" skola. Jag älskar kyrkan som lokal. I synnerhet för avslutningar. Men det året som prästen välsingnade oss i Guds namn så sneglade jag runt omkring mig och undrade om någon inte gick pga detta. Men förra årets avslutning när prästen marscherade in till Star Wars musik väckte jubel! Likaså hans tal.

Men det tråkiga är ju om en del föräldrar håller sina barn hemma pga det.

2010-05-07 @ 19:10:42
URL: http://blottenblogg.blogsome.com
Postat av: Mia

Alla kan inte gilla allt, och det är nog väl det, för då skulle det bli likriktning i samhället. Att skolan som är obligatorisk för våra barn inte ska stöta sig med någon nationalitet, religion och dylikt är humant, tycker jag.



Personligen tycker jag att lokalen är av underordnad betydelse. Man kan pynta och göra festlokal av det mesta, med litet möda, tror jag. Kyrkan i sig ger förstås religiösa vibbar, men behöver ju inte alltid sprida religiösa budskap!? Som du märker har jag ingen åsikt i frågan om kyrkan är rätt eller fel vad gäller skolavslutningar... Men jag kände visst obehag ibland under mina barns skolavslutningar när välsignelse och sådant uttalades av pastorn i frikyrkan där oftast den aktuella skolans skolavslutningar förlades. Idag hoppas jag att dessa budskap är borta... det är ett års skolarbete som ska avslutas, ett härligt sommarlov står för dörren... ingen religiös rit behövs.

2010-05-08 @ 09:30:28
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Inga M

Lotten: Den etik som finns inom kyrkan är viktig för många människor och ofta av ett allmängiltigt slag, finns i andra religioner och trosinriktningar också. Den kan man gått få ge uttryck för på olika sätt, men just att välsigna osv blir i såna här sammanhang fel.



Mia: Jag tror i motsats till Dig att det kommer inte att gå att göra skolan helt fri från sånt som kan stöta en viss religion eller trosinriktning.



Det finns ju de som inte får avbilda människor och företeelser och det gör vi ju i skolan, det finns de som inte får använda vissa ord och det gör vi ju i skolan, de som inte alls får fira någonting (vare sig födelsedag, examen eller skolstart) och det vill vi kanske ändå göra på något sätt i skolan.



Det är alltså inte svart eller vitt, utan frågan är vilken balansgång som är rimlig och om skolan kan erbjuda ett bra alternativ för dem som inte kan delta i vissa moment på de dagar som är obligatoriska.

2010-05-08 @ 10:26:09
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lena

En sen kommentar. Vad är det för fel med att vi, 90% av befolkningen, bor i Sverige, hissar en blågul flagga, har en tusenårig historia, tillhör en protestantisk kyrka och har traditioner runt fester och skolavslutningar sedan århundraden?



Varför ska vi säga adjö till detta och hitta på något annat, som passar alla andra världens kulturer och religioner.



Hur kan vi då fortsätta att fira svenska flaggans dag som helgdag, jul, påsk och midsommar?



2010-05-08 @ 22:38:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback