Årjängs centrum ...

... blev inte så bra. Alla politiska partier var överens om bygget och ingen kommuninvånare protesterade när centrumplanen var utställd och annonserad. De som till sist, i politisk enighet,  beslutade, trodde naturligtivs att det skulle bli bra. Men det blev det inte. De ekonomiska tiderna blev dåliga i samma ögonblick som det blev klart och allt för få vågade satsa på att flytta in i affärslokalerna som plötsligt blev tillgängliga. Det är naturligtvis en viktig orsak till misslyckandet.  Sammantaget blev det som förut varit en knutpunkt i samhället, ödsligt och trist, det som skulle ha blivit en affärsgalleria står helt tomt.

Arbetet med att försöka göra det bättre har pågått en längre tid. Nu finns i alla fall en plan för att skapa en ny öppning i centrum, en ny mötesplats genom att riva Clarashuset. Biblioteket som idag är inhyrt i annan lokal ska flyttas till det som var tänkt att bli galleria, det blir centralt och bra läge och man kan få de tillgänglighetsanpassningar som ändå måste göras. Kanske skulle det också kunna inrymma en konsthall. Årjäng är så vitt jag vet den enda större ort i Värmland som saknar en riktig konsthall. Det är synd med tanke på att det finns många duktiga konstnärer och konsthantverkare i kommunen. Och lärdomen från förra gången tas tillvara; den här gången ska det inte gå så snabbt. Intresset för centrum ska fångas upp  och medborgarna ska få
komma med idéer hur det ska se ut.

Det kan i alla fall bli bättre och man får vara tacksam att problemet nu närmar sig en lösning samt att kommuninvånarnas synpunkter på utformningen kommer med.


Kommentarer
Postat av: Selma

Vore jag stadsplanerare skulle jag kolla var folk ändå går. Det syns rätt väl när man planerat hur folk ska gå och lagt sten eller asfalt och sen finns där ändå en stig i gräset för det är det som är den naturliga vägen. Lite så tänker jag att det är med det mindre synliga också. Knepet är att räkna ut hur människor beter sig och anpassa efter det men också locka till nytt utifrån hur människor ändå agerar. Vem har inte sett en massa hopplösa förortscentrum som är långt från hur man tänkte sig att folk skulle handla och flanera.

Postat av: Inga M

Selma: Exakt! Så ska man tänka som Du föreslår, försöka få ett nerifrån perspektiv. Stå stilla på en plats och känna in den. Studera hur människor rör sig runt omkring.Det nya torget uppe vid hotellet, E18 kan säkert bli ett fungerande evenemangstorg, där man firar nationaldagen, studentexamen och annat. Där finns gott om plats och Årjängstrollet.Men just torget som mötesplats behövs nog nere i centrum där folk rör sig som mest under dagen. Det borde kunna vara lekplats, kanske något fik eller så och sittplatser.

2010-05-19 @ 22:48:27
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback