17:e maj ...

... är det i morgon, måndag. Förra veckan var det en flicka i klassen som frågade vad Syttende maj hette på svenska. Jag talade om det och hon sa att hon aldrig hört uttrycket på svenska förut, bara på norska. Och här i gränstrakterna är det ett begrepp förstås; Norges nationaldag och dess firande. Många skolbänkar är tomma i morgon, barn som har någon anknytning till Norge tar ledigt och passar på att fira på andra sidan gränsen. Och det är väl unt, jättekul tror jag. Och en omistlig tradition för många.

Kommentarer
Postat av: Ailas

Ja, i morgon skulle man gå runt på Karl Johann! Det är stämning det! Lär nog dröja innan något liknande skulle kunna ske den 6 juni i Sverige.Vad gör skillnaden, egentligen?

Postat av: Inga M

Ailas: Får vi nog aldrig uppleva med den svenska nationaldagen. Orsaken är säkert att söka i landets historia. Norge är ju en ung nation, som eg blev ett eget land först för så där hundra år sedan. Fram till dess ständigt "ockuperat" av sina grannländer. Kampen för frihet och oberoende är inte så långt borta i tid. Det finns en nationalism i Norge som också förstärktes av umbäranden i samband med andra världskriget, då man så när förloradt sin nyvunna självständighet.

2010-05-17 @ 04:24:44
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Thalina

De verkar då att fira ordentligt och roligt ser de ut att ha.Brukar se lite på tv därifrån. Kram Thalina

2010-05-17 @ 17:21:04
URL: http:// thalina.blogg.se/
Postat av: anne

Kanske skulle vi behöva litet av den känslan i Sverige, inte en nationalistisk känsla men att man är stolt över varifrån man än kommer och vill fira det.

2010-05-17 @ 19:16:53
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Alla: På något underligt vis är det lite skämmigt i Sverige att vara stolt över det egna landet och dess egenheter. Det är knappt vi kan se på oss själva som svenskar med ömsint överseende.

2010-05-17 @ 22:17:49
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback