Klädkod...

... på jobbet diskuterar vi på Hertas blogg. Hon beskriver en busschaufför som riskerar avsked för att han inte vill ha slipsen.

Jag själv fnissar glatt i sammanhanget åt ett minne av klädkod från 1960-talet. Jag jobbade på dagis på somrarna för att försörja mig under studietiden. Föreståndarinnan där hade bestämda åsikter om klädkoden. Vi fick inte ha klänningar, rockar eller blusar som var ärmlösa. Shorts och korta kjolar var förbjudna. Det skulle helst vara rockar av Toni Li - modell som räckte ner till knäna så de täckte allt, även om man måste böja sig framåt. Och klädkraven gällde oavsett temperatur.

Jag frågade vid ett tillfälle om vi inte kunde lätta lite klädkoden när vi hade en långvarig värmebölja med runt 30 grader och det var olidligt hett på de halvt inbyggda dagisgårdarna. Men det gick inte, för orsaken till de här bestämmelserna var att pappor som kom och hämtade sina barn på dagis kunde bli oanständigt upphetsade om vi inte var ordentligt påklädda!!!

Jag  såg för min inre syn hur hon tänkte; papporna skulle plötsligt bli hjälplöst invaderade  av sina lustar och inte kunna  avhålla sig från att i flock jaga dagisfröknar fram och tillbaka över sandlådorna, inför sina häpna barn! :-))  

Till saken hör att vi som jobbade på dagiset var rätt rekorderliga fruntimmer allihop,  inga utmanande bombnedslag precis och det gjorde tanken ännu mer absurd. 

Sista dagissommaren så började en kille jobba där och han vägrade att jobba i långbyxor utan hade shorts på sig och då fick vi också ha det.

Nu kan jag väl anta att dagens dresscode-krav inte har såna motiv, det kan väl inte vara så att busschauffören antas bli jagad av upptända kvinnor om han slopar slipsen. Det finns säker andra skäl, typ företagets image utåt eller nåt sånt. 

Kommentarer
Postat av: Mia

Tur att tiderna förändras!

Postat av: Inga M

Mia: Ja, allt var inte bättre förr!

2010-03-02 @ 07:15:45
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lena

Det är inte lätt med gränsdragningar och klädkoder.Jag stördes av unga lärare som dagen lång gick i keps i skolan. Och satt med skorna uppe på bord och stolar i elevkorridoren. Hyfs? Kulturkrock?Halvnakna brudar kanske är ok vid bröllop på stranden eller i trädgården. Men i kyrkan? Nej, där tycker jag man ska ta seden dit man kommer och inte använda ärmlöst och det djupaste decolltagen.Visst är jag gammaldags!2010-03-02 @ 19:46:56
Postat av: Inga M

Lena: De exempel Du ger skulle jag inte heller vilja se så. Det är alltså inte fel med lite klädkod inom rimliga gränser.

2010-03-02 @ 22:44:32
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback