Går med ko till tjuren...

...skulle jag gissa att de här herrarna gör, men jag vet inte förstås. Det var en inte så ovanlig syssla för ett drygt halvt sekel sedan, före seminföreningarnas tid. När det här kortet är taget vet jag inte, kanske slutet på 60-talet - början på 70-talet. Någon brukade ta på sig att hålla tjur i bygden och fick någon liten ersättning för varje betäckning. Tjuren i det här fallet fanns på Noretjärn i så fall och de båda herrarna var tvillingar. Nu är båda borta, de var goda vänner till oss och vi bodde i närheten under några år. Lustigt nog så har jag en liten elev i min klass som är farbrorsbarnbarnsbarn (blir det väl?) till de här båda.

I ärlighetens namn vet jag inte var bilden kommer ifrån. Den har legat i mitt bildarkiv länge nu och jag ville gärna publicera den för jag tycker att den visar på ett stycke kulturhistoria. Kanske någon vet var den kommer ifrån och dess historia?  Det borde vara taget nere vid skolhuset.

Den kan också föreställa att kon tas in för kvällen för att mjölkas helt enkelt. På den här gården hölls till slut endast ko för egen mjölks skull tror jag.


Uppdaterat: Det kan enligt Christer vara Leif tandläkarens bild som finns på
Snarkils hemsida. Ursäkta att jag publicerat utan att fråga, jag har nog tagit hem bilden för att den var fin och glömt bort ursprunget. Tar självklart bort den om så önskas.  Den kan vara tagen 1974 i samband med att Leif byggde sitt hus. Dräneringsrören ligger där. Äras den som äras bör alltså. Leifs bild.

Kommentarer
Postat av: Selma

Det måste ha varit roligare att vara ko på den tiden. En veterinär med jox i en spruta kan inte vara lika upphetsande som en stilig tjur.

Postat av: Carin

Kanske på väg till morfar min då. Kommer ihåg när han åkte iväg med tjurskrômma (eller vad den kallades) bakom traktorn och jag fick nog följa med någon gång också. Eller när det ringde halv fem, fem en morgon och jag var den som hörde telefon och det var ngn bonde som hade en brunstig ko

2010-03-16 @ 16:34:52
Postat av: anne

Inte så att jag är kokännare, men om det var dags för mjölkning borde inte juvret ha varit större?



Jag tycker fotot är väldigt fint, nästan så jag blir litet vemodig faktiskt.

2010-03-16 @ 19:28:46
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Selma: Ha ha... det ligger något i Din fundering.



Carin: Oj, då vet Du vad det handlar om. Det stämmer att detta med brunstiga kor var något som måste passas på dagen, oavsett om det var söndag eller julafton. Roligt att Du läser min blogg Carin!



Anne: Ja och nej. Om vi talar om kor som mjölkades med maskin så var juvren stora, men när det gäller kor som alltid mjölkats för hand så var juvren betydligt mindre. Jag tycker mycket om det här kortet.

2010-03-16 @ 19:42:52
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inga M

Anne igen: Fast jag tror mer på promenad till tjuren, jag tycker hon svankar lite brunstigt i ryggen.

2010-03-17 @ 06:26:24
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Christer

Hej Inga!

Bilden kommer fån Leifs (tandläkaren) arkiv. Kan tänka mig att du hämtat den från Snarkils hemsida. Bilden ser ut att kunna vara tagen från infarten till Leifs hus. Dräneringen i förgrunden kan då höra till det ev pågående husbygget omkring 1974. Åkern i bakgrunden kan vara "Snytta"

2010-03-18 @ 20:56:06
Postat av: Inga M

Christer: Oj, ursäkta, har jag stulit den där? Det var inte meningen, den låg i min dator, antar att jag hämtat hem den för att den var fin. Om Ni vill så tar jag bort den förstås. Roligt att få en förklaring i alla fall. Din förklaring på var den är tagen låter logisk.

2010-03-18 @ 22:38:40
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Christer

Jag omformulerar mig.

OM bilden kommer från Snarkils hemsida så är den tagen av Leif.

Som sagt, en fin bild värd att visas, så ingen fara med copyrighten inte.

2010-03-19 @ 14:46:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback