Bjästa ...

... ett litet samhälle, har blivit synonymt med acceptans av sexuellt våld och nätmobbning. Nu vägrar jag tro att människorna i Bjästa är mer ondskefulla än andra människor. Detta handlar naturligtvis ytterst inte om Bjästa eller någon annan enstaka ort, stor eller liten. Det handlar om en del andra fenomen i dagens samhälle i stort, bl.a. hur hanterar vi moralfrågor med nya media som snabbt kan bygga upp opinioner åt ena eller andra hållet?;

-Vi tenderar att inte se sexuellt våld som just våld utan som något som har mest med sex att göra.

 -Vi har inte förstått kraften i media / nätpinioner som kan startas  på saklig / osaklig grund,

-Gammelmedia  väljer ibland att vinkla nyheter  väldigt hårt och vill snabbt hitta ""de onda" så att de kan hängas ut och förkastas för att sälja lösnummer (inte för att rädda moralen i landet!).

Naturligtvis är det som pojken gjort ett brott och det är förkastligt. Och den nätmobbning flickan utsatts för är vidrig. Helt oacceptabelt.

Men det vore mer fruktbart i nuläget att försöka se de generella mekanismerna bakom för att förhindra en upprepning, istället för att ägna kraft åt att förfölja enskilda individer in absurdum. De skyldiga är ju redan "medialt avrättade" räcker inte det? 

Kommentarer
Postat av: Ailas

Här handlar det om mycket unga människor och då är det desto viktigare att inte göra DEM till oändliga följetonger i media. Det som går att rädda, ska försöka räddas i första hand. Det borde både media och enskilda ha större respekt för.Jag har inte någon större kunskap i detta enskilda fall, men så där spontant undrar jag ändå över hur så många vuxna människor kunde blunda så djupt? Så frågan är givetvis kluven, många frågor finns och kräver ett svar...

Postat av: Inger Maryissa

Ja, det är ofattbart det som hänt på denna plats där offret blev mobbad och gärningmannen fick sympati från många och t.om. fick dela ut rosor i kyrkan.

Och ja, många förstår nog inte hur opinioner kan byggas upp åt olika håll i media, och speciellt på nätet.

och att de kan startas på saklig eller osaklig grund och även lögner kan spridas.

Usch man blir så ledsen när sådana saker händer2010-03-27 @ 16:18:36
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Lena

Det tycks mig som om vuxenvärlden totalt har svikit sitt ansvar. Både mot pojken och de två flickorna han våldtog och alla deras skolkamrater."Vi ville vara neutrala" sa man i skolan. "Alla är välkomna" sa prästen.Rätt och fel, empati, maktmissbruk, etik, konfliklösning och värdegrund, självkänsla, civilkurage mm borde fått plats i undervisningen och i kyrkans arbete.I skolorna i Gbg NO, där en 18-årig tjej mördades före jul och en kamrat från samma område nu sitter häktad, jobbar man nu med att ha extra många vuxna med på raster och fritid. Där har man kvar erfarenheterna från diskoteksbranden. Nu vill de vuxna försöka få ungdommarna att förstå, att lära sig bearbeta känslor och att skydda den häktades familj, som bor i området.Nu får man hoppas att inte byn invånarna kastar sig över pojken och hans mamma med sitt hat. Otäckt!

2010-03-27 @ 16:49:43
Postat av: Mia

Jo, jag har varit inne litet på samma funderingar. Kunde invånarna i Bjästa flippa ut så i den här frågan tror jag att vilket litet samhälle som helst kan göra det! Vi människor följer gärna med strömmen utan att tänka till ibland!Tjejerna som blivit våldtagna och bespottade måste förstås få stöd. Men det som ev. kan hjälpa killen är att han också får hjälp med att bli vuxen och komma på rätt köl, att han får en annan kvinnosyn än han förmodligen har idag.

2010-03-27 @ 19:11:21
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Inga M

Alla: Det är svårt att parera både de gruppmekanismerner som finns i ett litet samhälle /en enskild skola, samt de gruppmekanismer som finns på nätet. Det är delvis en ny värld för oss, vi har liten eller ingen erfarenhet.

2010-03-28 @ 19:58:59
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Selma

Klokt! Det känns som om det får vara nog nu. Det handlar dessutom om väldigt unga människor som borde få hjälp att läka och gå vidare.

2010-03-29 @ 07:22:27
URL: http://frunatmaken.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback