Älgfärsgöra...

... blir det ibland. Det blev det igår tisdag.


Älgköttet skar jag direkt  i oktober nästan rent från senor och fett och annat, sedan  till lagom stora bitar och frös in i stora platta sjok. Det blir lagom att tina upp lite i taget, mala tillsammans med lite fläskkött och mycket lök. Det funkar inte att mala direkt för malet fläskkött smakar inte bra efter några månader i frysen, medan älgköttet utan vidare kan vara fryst ett år i bitar så här. Om jag mal med löken så slipper jag ett trist moment när jag ska tillaga det sedan.  Varför vet jag inte men jag mal det hela två gånger. Jo jag vet förresten, för det gjorde min mamma! ;-)


Sen packas färsen i platspåsar i bifftunna flak och läggs i ett par större påsar. Bra med dubbel förpackning eftersom det är lök i och den lukten kan rymma ur påsen. Det är lätt att ta ut färsen ur frysen i lagom portionsförpackning och de tunna skivorna tinar fort. Om vi är akut hungriga slänger vi dem direkt i pannan och kryddar. Annars är det förstås godast att blanda med ägg och grädde, svartpeppar och annat till köttbullar eller tjocka biffar med svampsås, eller göra köttfärssås eller risotto.

Kommentarer
Postat av: Mia

Vilken husligt duktig kvinna du måste vara. Min mamma tog hand om mycket slaktade djur, både vilt och tamt... men jag vet inte ens om jag skulle fixa att stycka en halv gris... Som tur är så är det ju frivilligt och jag avstår... :-) Köttkvarn finns inte ens i mitt hushåll!

Postat av: TT

Fiffigt att mala med lök, det har jag aldrig tänkt på! Man lär sej nåt nytt varje dag.

2010-03-10 @ 22:33:54
URL: http://tyratok.blogg.se/
Postat av: Suss

GOTT, GOTT, har jag tur får jag 2 kilo älgfärs imorgon. Får och får, jag får köpa, men bara det är en ynnest för en stackars stadsbo! Du är duktig du, jag blir alltid imponerad av dina matbeskrivningar och dukningar.

2010-03-10 @ 22:43:02
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Inga M

Alla: Nja så där värst huslig känner jag mig inte numera. Det var mer matlagning från grunden när vi hade mjölkkor också och viltkött. Då tog vi minst en gris per år och en halv - en kvarts tjur till slakt. Men på den tiden hade vi tre barn hemmaboende och det gick åt mycket mat. Baka kan jag inte alls, det är helt kört. Där är jag imponerad av andra bl.a. Suss här ovan!

2010-03-11 @ 06:02:50
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: anne

Min mamma har aldrig blandat upp älgfärsen, blir det bättre då?

2010-03-11 @ 21:51:59
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Anne: Med fläskköttet kommer lite fett in i färsen och det gör att biffar inte blir så torra och hårda. Fläskköttet rundar av viltsmaken lite också. Man kan säkert kompensera det med grädde om man tål mjölkprodukter, eller nåt annat.. Det finns lika många sätt som det finns kockar förmodligen

2010-03-11 @ 22:15:44
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback