Lena Cronqvist ...

... ställer ut i Karlstad i sommar på Värmlands museum. Och hon odlar sparris för husbehov på Koster där hon har en bostad! Hon gillar  sparris också, bara en sån sak. Jag är fjompigt förtjust i hennes skulpturer och bilder och har försökt se allt som varit möjligt. Det hon visar nu blir skulpturer utomhus, ett femtontal flickor, i parken och så ett antal bilder i Cyrillusrummet. 

Lena växte upp i Karlstad i en borglig familj, pappan var revisor och mamman socialtjänsteman. Men tiden i flickskolan var tydligen en mardröm hon var inte intresserad av killar och kläder som de andra eleverna, hamnade i utanförskap. Så småningom konstutbildade hon sig och gifte sig med den legendariske värmlandsförfattaren Göran Tunström som gick bort år 2000.

Lenas bilder har tidigare varit rätt absurda med flickor som plågar sina mammor på olika sätt typ, men nu ska det vara snällare enligt henne själv och det som visas är gjort från 2006 och framåt. Lena är en av få konstnärer som blivit uppskattad och välbetald redan under sin livstid. Ett verk av henne gick för drygt fem miljoner nyligen.  Lena själv tycker inte att hon kan förhålla sig till den sortens priser på hennes konst. Hon uppfattar det som overkligt och möjligtvis är det inte hon som får merparten av pengarna utan mellanhänder.

.http://www.nwt.se/kultur/article717049.ece


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback