Examenskriget.

Fel, fel, fel, hade vi som jobbar på den stora skolan i kommunen. Det är inget förbud utfärdat att fira examen i kyrkan i vår kommun som vi trodde. Det är förbud att göra det om någon elev säger sig inte kunna vara med i kyrkan.

Ett antal små skolor i Årjängs kommun kommer att fira examen i kyrkan eftersom man inte har någon elev som p.g.a. sin tro inte vill vara i kyrkan. Om alla elever på en skola kan vara i kyrkan och fira examen så är det fritt fram.

Fast om någon elev som p.g.a. sin tro inte vill fira examen i kyrkan, flyttar till någon av de här skolorna nästa år så kan inte den skolan fira examen i kyrkan. 

Oj så konstigt det blev. Inte lätt att vara den eleven i så fall, den som orsakar flytt av examen till någon sporthall eller liknande. Det kanske inte är så lätt att vara en sådan elev vid den stora skolan heller om man tänker efter. Jag menar den som får skulden när det nu krigas menar jag.

Kommentarer
Postat av: Ailas

Hm... frågan är vad som skulle hända, OM någon elev skulle anse sig vara förhindrad att fira avslutning i sporthallen? Man kan ju vara motståndare för idrottsaktiviteter... :)

Postat av: Inga M

Ailas: Ha ha... det kan man fråga sig! Fast lagen gäller nog bara religion, nationalitet och sånt. Jag vet ingen religion som direkt tar avstånd från sporthallar men det kanske finns någon och då är det kört.

2010-06-07 @ 21:31:57
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lena

Hörde just från Grundsund, på Skaftö i Bohuslän, att man där i flera år inbjuder till en sommarlovsgudstjänst kl 9-9.30 och därefter avslutning på skolgården.

Det ger full valfrihet. Om man vill kan man gå direkt till skolgården. Men det gör ingen.

Kyrkan uppskattar alternativet för man kan tillåta sig att sjunga en psalm och säga några kyrkliga ord, utan att utsätta någon för diskriminering.

En elegant lösning!

2010-06-07 @ 22:17:22
Postat av: Inga M

Lena: Ja, jag har hört om den lösningen från flera håll och den borde inte vara fel, alltså att man gör frivillig mer högtidlig avslutning i kyrkan först och så en obligatorisk enklare avslutning efteråt på skolan, antingen i klassrummen med bara en fika eller gemensamt utomhus. Det borde ju tillfredsställa allas samveten och kännas bra för barnen också.

2010-06-07 @ 22:43:32
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Selma

Nä, jag tycker nog att det är lika bra att hålla till på neutral mark och skapa ny vackra traditioner för alla.

2010-06-08 @ 10:35:54
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Mia

Ja, litet konstig regel. Det behövs mycket mod för att säga jag vill inte, om man vet att alla kompisarna vill vara i kyrkan! Bättre att sätta regeln mer strikt då kan jag tycka, alltså att skolavslutningar ska hållas på annan plats.Varför välja sporthall? Det måste väl finnas någon vackrare plats. I idrottshallar luktar det ofta svett... och det är väl inte sådana minnen man vill ha med sig från sin skolavslutning!?

2010-06-08 @ 12:06:32
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Lena till Mia

Problemet är väl att det oftast inte finns några lokaler som rymmer flera hundra personer. Utom kyrkor, av tradition, och sporthallar.

2010-06-08 @ 23:09:54
Postat av: Inga M

Alla: Jag undrar om det inte till slut efter mycket tjafs hit och dit ändå är smartast att ha en obligatorisk avslutning i respektive klassrum i form av fika och "hej då", sedan en frivillig högtidlig avslutning i kyrkan för dem som vill, typ Grundsund. I alla fall om man saknar en annan "lämplig lokal". Och jag har lite svårt att så här innan tycka att sporthall är en "lämplig lokal". Den är knappast någon vacker inramning till examen, den kräver en del arrangemang med golvläggning för att funka, vi kan inte komma in och träna med eleverna om det är dåligt väder för då ska det vara gympa där osv.

2010-06-09 @ 06:18:32
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback