Euron ...

... vill en majoritet av svenskarna inte ha som svensk valuta enligt en enkätundersökning. Och intresset är i dalande. Kan man tänka att detta sker i kölvattnet på Greklands ekonomiska kris, eller ska man kalla det nationellt bedrägeri istället för kris? Så länge det inte kostar länder något att göra som Grekland gjort, utan man istället får stöd och bidrag från Bryssel, så blir det frestande för enskilda länder att spela hasard med den egna nationalekonomin.

Jag är skeptisk till Euron som svensk valuta, men så är jag ju skeptisk till hela EU-projektet. Såna här jättelika statsbildningar, där man på konstlad väg försöker fösa ihop traditionellt självständiga nationalstater, har inte överlevt på lång sikt om man tittar på det historiskt. EU hålls ju ihop med hjälp av ekonomisk makt (än så länge!) I historien så har det handlat om att använda militärmakt, men resultatet är ju detsamma: Några få försöker styra över stora områden och många länder  med olika kultur, olika traditioner osv och till slut brister alltsammans i inre slitningar men vägen till självständighet igen kan vara plågsam. Heder åt Norge som vågar stå utanför! Här i gränstrakterna brukar vi skämta om att vi lika gärna kan dra om gränsen så att Årjäng går med i det rika Norge istället för konkursboet EU.

Kommentarer
Postat av: anne

Svårt det där. Holländska kompisar sa att allt blev svindyrt när de införde euron. Inte är det så man vill ha det...

Postat av: anne

Jag svarade så här under eget inlägg:Vilken underbart lång kommentar!Jag tvivlar inte för en sekund att Rumänien då när Coca Cola skulle lanseras (över 17 år sedan) och idag dras med massor med bekymmer, kanske kommer man inte tillrätta med tillvaron på evigheters evighet.Men för mig är det höjden av översitteri att kasta skit omkring sig när man är gäst i ett land. Eller som detta paret, kastar skit på landet man är bosatt i (för tillfället eller hur det vara må) när man är på besök i hemlandet. En sak är att berätta och beskriva hur situationen ter sig, men att spy galla på ett folk bara för att man ser sig själv som för så mycket mer, det accepterar jag inte.Men. Denna kvinnliga kusin hade nog inte överdrivet många fans inom släkten heller, så detta beteende fick helt och hållet stå för henne och hennes man.Mina släktingar, ja, de hade varit med förr när jag blivit supersocialistkommunisten och svägerskan tyckte nog att det mest var roligt. Efteråt åtminstone. :)

2010-06-03 @ 20:48:39
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: anne

Jag svarade igen under eget inlägg (så roligt med flera turer kring ett inlägg!) :)Sv.

Mitt mellannamn lär snart bytas ut till "Basera beslut på fakta" (en av hörnstenarna för offensiv kvalitetsutveckling...), att sitta och tycka och tro en massa utan att ha fakta gagnar ingen. Och då spelar det ingen roll om det rör sig om labmetoder, bilproduktion eller vem/vilka som begår brott i ett land. Utan fakta så kan man inte vidta några långsiktiga förbättringar ur ett helhetsperspektiv.Fast att bara slänga in en hörnsten i diskussionen blir inte rättvisande för modellen (och som jag alltid använder mig av vid Lean-föreläsningar) men det får duga här... :)

2010-06-03 @ 21:32:09
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Suss

Jag håller med dig, jag är inte för Euron nu och har aldrig varit det. Inte EU heller för den delen och ändå betraktar jag mig inte som någon som tyckte det var bättre förr.

Vi bodde på B&B i f.d. Östtyskland för några år sen. Efter att det fått Euron, fick de betala lika mycket för 1 matkasse som för 3, medan de hade D-marken. Idag vet jag inte hur det är, men då var det otroligt mycket dyrare med precis allt.

2010-06-03 @ 22:21:08
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Inga M

Anne o Suss: Det blev väldigt mycket dyrare i Tyskland när man fick Euron och den nivån har stannat. Det verkar enligt Anne alltså ha varit likadant i Holland. Vi ska nog passa oss för Euron säger jag som ändå hanterar Euro varje vecka hela sommarhalvåret. Men det hjälper inte, jag tar smällen med växling.

2010-06-03 @ 23:04:26
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Jag är också skeptisk till Euron som svensk valuta, och har varit skeptisk till hela EU-projektet från allra första början.

Och läskigt blir det om allt större del av makt och beslutande hamnar i Bryssel,

så medlemsländer måste mer och mer följa de regler som sätts där.

2010-06-04 @ 17:26:45
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Mia

Jag är också skeptisk till stora sammanslagningar. Men när väl besluten är tagna brukar jag tänka att det gäller att göra det bästa av läget...På ett sätt vore det smidigt med gemensam valuta, men även jag är skeptisk. Mycket med samma invändningar som du gör i ditt inlägg.

2010-06-05 @ 14:24:02
URL: http://miatankar.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback