Euron bryter samman

Osannolika 750 miljarder Euro ska in i ett räddningspaket från EU och IMF. Och ändå räcker det inte. Vi verkar ha inträtt i ett konstant ekonomiskt krisläge. Vi ska oavbrutet rädda  länder, banker och andra ansvarslösa system från bankrutt för att de har slösat med egna (våra? ) tillgångar. Och det går tydligen bra att fortsätta slarva eftersom det går alldeles utmärkt att pressa ur länderna skattemedel för att kunna hålla på. Jag skulle gissa att de här pengarna kommer att betalas ut utan att några ställs till ansvar. Ingen kommer att avgå eller avskedas eller tvingas betala skadestånd. Det blir folket som får betala med lägre levnadsstandard istället.

Euron bryter samman tror
tunga spåmän, ja, eller vad man ska kalla dem. Den ekonomiska världen är ju numera full av dem; de här uttolkarna med ett magiskt skimmer runt sig. Likt mäktiga trollkarlar hämtade ur Sagan om ringen, förkunnar de Ödesdomar över valutor, länder och trender, regeringar och en del annat smått och gott. Vi tycker att medeltiden var en epok full av vidskepelse, men det var ett intet mot dessa nya magiker som kan titta in i sin spåkula sia om framtiden utifrån inget annat än den egna känslan egentligen. Den enes förutsägelse är så god som den andres. Men de styrande i världen rättar sig fromt efter deras uttalanden.

Klart att EU och Euron kommer att misslyckas som långsiktiga projekt. Enligt historieboken kan man inte knöva ihop ett antal gamla nationalstater i en enda bunt och plötsligt förkunna att de nu är ett folk oavsett om det ihopklistrande medlet heter militärmakt eller ekonomisk makt. Det finns skillnader mellan länderna i natur, historia, värdegrund, språk osv som gör det oerhört svårt, ja egentligen omöjligt och kanske också onödigt. Åtminstone kan man fundera över om den smärtsamma process det skulle innebära att slipa ner alla till samma form är värd de eventuella vinster man kan få ut av det.

När man nu väl lyfter blicken från det krampaktiga projektet att locka in / tvinga in fler och fler länder i EU så märks de grundläggande brister som hela projektet med ett Europas Förenta Stater har inbyggt i sig redan från start.
Kommentarer
Postat av: Selma

Ja, lite otäckt tycker jag att det är med dessa ekonomförståsigpåare. De har genom sina spådomar också en möjlighet att styra agendan och världsekonomin.

Postat av: Inga M

Selma: Deras förutsägelser styr mycket av vad som händer i världen, precis som prästerna med sina förutsägelser styrde ´den medeltida världen utifrån diverse ´påstådda syner och uppenbarelser och teckentolkningar. Det är på samma nivå.

2010-06-15 @ 19:28:34
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback