Waldorfskolan i Umeå ...

... är stor, fast man har inte en enda stor skolbyggnad utan många mindre trähus byggda som i en by. Mitt äldsta barnbarn, Moses, går andra året i Waldorfskolan här. Hans klass har ett eget hus, liksom ettorna har ett eget hus osv. De äldre eleverna, åtminstone gymnasiet, har ett stort gemensamt hus. Kanske högstadiet också, jag vet inte säkert.  Färgerna är vackra och speciella för Waldorf. Lokalerna och möblerna är enkla men vackra och genomtänkta för sitt ändamål. 


Waldorfpedagogiken lägger tonvikt vid olika områden utifrån barnets mognad. Hela tiden så är skapande verksamhet, drama, dans och sagor viktiga inslag i undervisningen, de är verktyg att nå kunskap. Skolan fokuserar inte så klockrent på intellektuella färdigheter som den vanliga kommunala skolan. Kontakten med läraren som person är betydelsefull och man vill inte gärna byta lärare i en klass förrän ämneskunskaperna verkligen kräver det. Jag tror att man har samma lärare upp till och med 6:an. Jag är glad att mina barnbarn går i Waldorf. Isak, den yngste går på Waldorfdagis. Jag var med den äldste på skolan / fritis en dag och med den yngste på dagis en dag. På dagis var jag imponerad över att man inte jäktade barnen utan det fanns tid för dem att ställa om mellan olika aktiviteter. När det var dags för påklädning för utevistelse så fanns gott om plats i hallen för barnen att sitta på golvet med de egna kläderna runt sig och klä på sig själv. Allt var gjort i trä och man hade aktivt sökt att få äldre möbler med av stabilt utförande. Barnens förvaring var i träkorgar, inte plast exempelvis. Plast fanns ingenstans i inredningen.


På skolan kan barnen välja att gå på innefritis eller utefritis. Moses har valt utefritis. Då tillbringar man den största delen av fritistiden utomhus. I anslutning till skolan finns ett skogsområde. Där finns en lagom stor åkbacke för madrasser och liknande. Roland var med en stund och åkte.


Det finns också ett antal byggnader i skogen. Här är en grillkoja med öppen eld i mitten och här äter barnen sitt mellanmål om det är kallt eller dåligt väder.
Vi var också på julbasar på skolan. Och Ni kan bara tänka Er vilka läckra bakverk som föräldrarna här har åstadkommit.
Waldorflamporna i trä och tyg finns överallt och de ger ett behagligt sken

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback