Tvångssvenska i finska skolor ...

... är obegripligt för mig. Varför tvingas man i Finland att lära sig svenska också? Ok vi hörde ihop för ett antal år sedan, men det ska väl inte dagens finländare straffas för? Vi behöver ju inte lära oss finska. Och det kanske vi ska vara glada för, stavningen ser rätt marig ut.  Ok, svenska är ett minoritetsspråk i Finland, men såna har vi Sverige också utan att alla måste kunna dem.

Kommentarer
Postat av: Ragnvi

Morning! Undrar som du varför den kvarlevan lever kvar?!

Grattis till dig i efterskott!!!

Tänkte tala om att lapphunden du vet...familjen har haft stora problem med honom...tyvärr!

Kramen!

Ragnvi

Postat av: anne

Jag trodde det var avskaffat för länge sedan! Att man fick välja mellan språken (Sv, eng, ty)!

2010-12-01 @ 19:28:21
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Lena

I nordiska sammanhang kan vi göra oss förstådda från DK, IS, N och S. Är det människor med från östra broderlandet tvingas alla, unga som gamla, att kommunicera på engelska. Trist, tycker jag. Runt Åbo och i Österbotten finns det fortfarande tvåspråkiga trafiksskyltar. Det är väl lika bra att göra engelskan till ett världsspråk på direkten. Det torde bara ta en generation. Eller ska vi satsa på kinesiska för alla redan nu?

2010-12-01 @ 22:49:54
Postat av: Anonym

eftersom debatten om tvångssvenskan ännu en gång går het och jag råkade hitta ditt inlägg kommer en liten kommentar från en svenskspråkig finne.svenskan är i finland inte bara ett minoritetsspråk, den är faktiskt ett av de två officiella språken. finland är ett tvåspråkigt land (alltså är det en viss skillnad mellan finland och sverige angående språken, vi har även samiska här som är ett minoritetsspråk, men inget officiellt sådant), och det innebär att svenska och finska egentligen borde ungefär samma status (må då vara att finlandssvenskarna utgör endast ca 6% av befolkningen).

2011-04-03 @ 22:03:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback