Skola

Svensk skola ingen förebild längre i England. Nu är det Sydkorea och Finland som gäller. Och haken, säger man, är att lärarna har hög status och rimlig lön i de två  länderna, därför får man de bästa lärarna och den bästa undervisningen. Undervisningen blir inte bättre  än vad lärarna är.

Jag tror att de har rätt, det är i alla fall en del av sanningen. Om man inte lyckas rekrytera de bästa lärarna, om inte de lärare som jobbar i skolan har valt lärarjobbet som sitt förstahandsval så blir det inte bra. Om lärarutbildningarna lyckas  locka de bästa studenterna så blir det en bra skola för eleverna.

Lärarjobbet kan bli ett förstahandsval om lärare får löner som svarar mot deras utbildning och om lärare (och elever) får en god arbetsmiljö. 

Kommentarer
Postat av: Mia

Jo, det vore förstås en önskedröm inom alla utbildningar!Tänk att få undersköterskor som valt yrket som sitt förstahandsval, t.ex. Ja, detta är förstås en önskedröm, men förmodligen svårt att uppnå både vad gäller lärare som andra yrken. Tyvärr.

Postat av: Inga Magnusson

Mia: Visst vore det så, men just lärarutbildningarna har ovanligt många studerande som sökt annat i första hand. Och lärarlönerna i Sverige är nu näst lägst i Europa, det är bara någon stat från forna öst som ligger lägre. Sedan skolans kommunalisering har det gått rakt neråt.

2010-12-06 @ 06:45:54
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback