Heltäckande slöja ok...

...  enligt DO att ha i jobb med barn. Man menar att eftersom kvinnan har gått sin barnskötarutbildning och klarat den så är det därmed klart att hon inte har blivit diskriminerad. Kommuner har därmed inte rätt att stänga heltäckta kvinnor från utbildning med inriktning mot jobb med barn. Till saken hör att kommunen ville stänga av kvinnan direkt men lovade henne att få gå kvar tills DO kommit med sitt beslut och det tog alltså hela utbildningstiden. (?) Moment 22?

Det är fel tycker jag att man nu ger klartecken till heltäckande slöja i jobb med barn. Pedagogiskt arbete är i högsta grad ett kommunikationsjobb och kommunicerar gör vi till allra största delen med kroppen och mimiken, mer faktiskt än med det talade språket. En människa som är stum kan inte heller få jobba pedagogiskt, det vore orimligt. Det vore också fel att anställa någon som inte talar barnens språk.  Det handlar inte om diskriminering av religion utan om relevanta krav inför en yrkesutbildning. Och man kan, om man hårddrar det hela, säga att en kvinna med heltäckande slöja är att betrakta som till stor del språklös tillsammans med barnen. Vi har dessutom hörselskadade barn som måste få möjlighet till läppavläsning och avläsning av mimik.

Jag kan föreställa mig att den här kvinnan det gäller kan jobba / praktisera på en avdelning när ingen man finns närvarande för då kan hon säkert ta bort slöjan. Och därmed klara sig igenom en utbildning om hon har tur. Men hur gör arbetsgivaren då om det kommer en man och söker jobb på den avdelning där den ¨täckta kvinnan jobbar / praktiserar? Ska han då nekas jobb där för att det finns en kvinna där som inte kan göra sitt jobb om det finns en man närvarande? Situationen blir då märklig, för att inte säga helt ohållbar.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/do-fel-stanga-av-elev-som-bar-sloja_5759951.svd


Kommentarer
Postat av: åsa

Håller med dig, just i arbetet med barn så är det viktigt med som du skriver mimiken och diskriminering, det blir det ju om en man blir nekad att jobba på samma ställe...

Jag personligen tycker ju att man ska "ta seden dit man kommer", men är inte rasist för det..

Ha dé!

Postat av: TC

Niqab är ett sätt att "låsa in" kvinnor även när de vistas utanför hemmet, så DOs beslut strider mot lagen eftersom DOs beslut underlättar för just fortsatt diskriminering av kvinnor. DO måste omedelbart avskedas eftersom hon uppenbart inte följer lagen mot diskriminering!

2010-12-01 @ 12:08:06
Postat av: Ailas

Jag håller helt med dig i dina tankar! DO gick alldeles för långt i sin rädsla för att betraktas som "rasistisk". I och med denna dom är det fritt fram att komma med precis vilken klädsel som helst till förskolan och skolan. Vad sägs om en man med endast ett penisfodral på sig, så som det fortfarande förekommer på vissa håll? Bör rimligen godkännas.

Det handlar om arbete med våra barn och redan säkerhetsaspekten kräver att vi ser vilka vi har att göra med!

2010-12-01 @ 13:19:08
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: Thalina

Tänker på att barn säkert blir rädda om de ser en kvinna helt täckt och ofta i svart.Håller med dig i det du skriver. Ha det gott kram Thalina

2010-12-01 @ 17:17:05
URL: http://thalina.blogg.se/
Postat av: jonas arbetare

nu har hon ju inte slöjan på sig i kontakten med barnen på daghemmet.men hon kan inte jobba med män utan slöja.hon kan inte gå på utflykt med barnen utan slöja,hon kan inte vistas på gården utan slöja.följaktligen så har hon diskvalifiserat sig själv från att jobba inom barnomsorgen.

jag tycker att kvinnor som så önskar ska ha all rätt att bära slöja,men det blir konsekvenser av det.vissa arbeten är helt enkelt inte tillgängliga för niqab bärande kvinnor.det är inte diskriminering,det är ett val!

2010-12-01 @ 18:49:39
Postat av: anne

Håller med dig, håller med TC, håller med Ailas och Åsa.Läs Ayaan Hirsi Alis bok "En fri röst" så får man klart för sig vad även muslimska kvinnor tycker om detta.

2010-12-01 @ 19:26:47
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Jag tycker också att heltäckande slöja speciellt inte passar i yrken där man har med människor att göra, som t.ex. dagis, skola osv.

( säkert ingen arbetsplats här i Sverige accepterar det...)

och inom sjukvården går det ju absolut inte....

och håller med om att det handlar inte om diskriminering

utan om relevanta krav inför en yrkesutbildning och yrke.

Kvinnor med heltäckande slöja kommer ju att bli helt utestängda från arbetslivet...

men det kan man ju inte skylla samhället för.

Själv tycker jag att en huvudduk är ok, och det går nog bra i de flesta yrken.

Men inte heltäckande slöja där bara ögonen syns.

2010-12-01 @ 22:01:00
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Lena

Jag håller med alla! Att ta seden dit man kommer hör till god ton i Europa. Det försöker nog de flesta av oss göra, när vi turistar. Och det för att visa respekt för och hänsyn mot de som bor i landet.

2010-12-02 @ 17:25:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback