Årets Sellering blev Rikard ...

... som finns i mitten här! Mycket välförtjänt! Här ses han sjunga och spela julsånger på hembygdsgården i söndags när vi var där på julmarknad och gammaldags jultallrik. Till vänster är förstås Tore och till höger riksspelman (vad nu det är?) Alf.




Kommentarer
Postat av: Rikard

förklaring vad rikspelman betyder:



Riksspelman har den spelman som erhållit Zornmärket i silver eller guld rätt att kalla sig.[1] Silvermärket kan sedan 1933 endast erhållas vid en uppspelning arrangerad av Svenska Folkdansringen. För att bli riksspelman måste man besitta dels en teknisk skicklighet, dels kännedom om spelstil i ett visst musikaliskt traditionsområde i Sverige. Detta visas genom att låtar från en viss del av Sverige spelas upp för en jury och om silvermärke delas ut blir personen i fråga riksspelman på just denna typ av låtar. Guldmärket spelar man inte upp för utan detta tilldelas spelman som anses vara en "synnerligen framstående traditionsbärare"[2]. Ett eller två guldmärken delas ut per år.[3]



De flesta riksspelmän spelar fiol men det har även utsetts riksspelmän på durspel (litet dragspel), nyckelharpa, klarinett, kohorn, kulning, munspel, näverlur samt svensk säckpipa. Hummel är också ett giltigt instrument vid uppspelning men några silvermärken har inte delats ut.



Cirka 740 spelmän har sedan 1933 erövrat silvermärket och titeln riksspelman.[4] Det är 100 år sedan den första spelmansmässan hölls i Stockholm. Det var konstnären Anders Zorn som var drivande bakom evenemanget som förde folkmusiken från buskarna in i konsertlokalerna.

Alf är dessutom en av de få som tilldelats Anders Zorns guldmärke(2009)föe sin extremt musikaliska kunskap

Hälsningar Rikard

2010-12-07 @ 11:42:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback