Historiskt beslut ...

... kan det bli på kommunfullmäktige i kväll, måndag. Det finns förslag om att riva det gamla Clarashuset och göra en öppen plats där, som ett nytt torg inne i centrum med exempelvis grönt, kafé och liten lekplats. Clarashuset är ändå dåligt och knappast lönsamt att renovera sägs det.

Jag kollade lite på det hela när jag gick förbi idag och det  skulle nog kunna bli fint med en öppning mellan Färjan och Coop. Det blir ganska rejält också. Jag pratade med en biblioteksanställd och den personen trodde också att det kunde bli bra. Man flyttar alltså  biblioteket från nuvarande lokaler till det nya huset i centrum, i bottenvåningen på Färjan (heter det väl inte men kallas så). Biblioteket måste ändå ha nya lokaler för handikappanpassning bl.a. och då väljer man flytta till nytt istället för att renovera det gamla.

Sen skulle det kunna bli en konsthall i anslutning till biblioteket och tillsammans med den ett utbud av konsthantverk från ortens duktiga företagare på området. Det kunde bidra till att få ett levande centrum. Kanske blir bra, den som lever får som vanligt se. Och media lär vara på plats, både tidningar och tv om jag är korrekt underrättad. Det kanske blir en värre pärs än björnjakten, vi får se om hela gubben eller kängorna kommer hem den här gången.


Uppdaterat: Jo, det blev beslut i fullmäktige i kväll om att riva det gamla Clarashuset och det blev inte ens något bråk om det. Så hela gubben kom hem, inte bara kängorna. Och media hade informerat sig tidigare under dagen tror jag. De var inte på plats.

Kommentarer
Postat av: Lotta

Slumpade in här pga en kantarell-googling. Blir så oerhört glad när jag läser om förslaget med Årjängs centrum. Har tillbringat mina senaste 34 somrar (av 37)i trakten kring Hämnäs och tidigare har Årjäng alltid varit dit man styrde kosan när man skulle hitta på något. Nu drar vi till Töcksfors. Tänk att det kunde bli så att Töcksfors och dess hemska shoppingcenter lockar mer än Årjäng. Till Årjäng åker vi visserligen varje år för att kolla vad för nytt anskrämligt kommunen lyckats hitta på med ortens centrum. Färjan....kul, visste jag inte men ack så slående, vem tänkte inte till där? Årjäng som faktiskt hade potential att bli en riktigt mysig värmlandort, och så blev det så illa! Håller tummarna för att förslaget går igenom. Hoppas på rapport =) Ber slutligen om ursäkt för att din blogg blev min plats att spy lite!

2010-08-30 @ 23:15:40
Postat av: Lotta

Förresten, du som är bevandrad i skogarna och i björnjakt, hur gick det med den där björnen det pratades om i Hämnäsaffären i somras? Drog han vidare eller bör man vara rädd i skogarna nu?

2010-08-30 @ 23:22:29
Postat av: Inga M

Lotta: Nja, det är knappast kommunen som ordnat så att kosan går till Töcksfors. Det var en privat företagare, Thon, som ville bygga ett sort köpcenter nära gränsen, alltså i Töcksfors. Det är ju svårt för Årjängs centrum att konkurrera med. Nu byggs ytterligare ett köpcentrum och ett stort område med nya hus på Prästnäset i Töcksfors. Och det gynnar ju kommunen som helhet att det finns ett livskraftigt näringsliv, Årjäng har ju exempelvis extremt låg arbetslöshet speciellt bland ungdomar. Och det glädjer ju alla.När nya centrum i Årjäng byggdes så trodde alla att det skulle bli en centrumgalleria med ett blomstrande affärsliv, men det blev inte så. Lågkonjunkturen kom emellan så det blev tomt och inte bra. Byggaren var även här privat, inte kommun. Nu försöker man verkligen att dra ett streck och gå vidare för att rätta till. Kommunen köpte tillbaka marken i centrum för den summa pengar man fått för den och planerar nu att göra en ny lösning. Jag tror att det kan bli bra till slut.Angående björnen så finns det inga nya rapporter om den som kommit mig till del. Man ska inte var rädd i skogen för björnar. Det ses björn och spår av björn ibland runt Årjäng, men det är nog vandrare som är på tillfälligt besök.

Postat av: Lotta

Gott å höra :)Ser med spänning fram emot resultatet, som sagt, kan ju bli bra med en öppen yta i centrum! Tack för rapporten.

Ha ett riktigt bra liv, å du, dom finns alltid med och vakar över en dom som levt klart, har en känsla att det är dom som är vårt undermedvetna, nu e hon med dig jämt <3

2010-08-31 @ 21:25:38
Postat av: helena.e

Tänk vad kommunen hade sparat på att aldrig bygga det stora grymma betongmonstret mitt på torget från första början. saknar barndommens årjäng med ett riktigt torg å claras café med mysig uteservering.....ursäkta mig men man blir bara arg när man åker genom centrum numera. Hela centrumkärnan ser bedrövlig ut.usch va gnälligt det lät men men.....Tur man bor i den näst vackraste stadskärnan då ;) ;)

2010-09-01 @ 00:49:47
Postat av: Inga M

Lotta: Ja, jag tror egentligen också något sådant, som att de som är borta finns ibland oss ändå på något sätt. Liv kan ju inte bara försvinna, det vore ologiskt, inget annat kan försvinna, bara anta nya former.Helena E: Med tanke på hur det blev så kan man sakna det gamla torget, även om det mest var en parkeringsplats. Men det är en missuppfattning att det var här har kostat kommunen en massa pengar. Det var ett privat företag som byggde huset på gamla torget och som äger de tomma affärslokalerna i bottenplan, de som lär utgöra en förlust just nu. Kommunen äger de två våningarna där över, de som är bostäder. Och de är i stort sett uthyrda så de går nog inte med förlust utan betalar sina kostnader. Jag tror att det nya kan bli bra.

2010-09-01 @ 06:29:28
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback