Farmor Matildas hårarbete ...

... har jag här på en hylla. Det är en stor släkttavla gjord av släktens hår, mest från Amerika som hon besökte under två år i slutet på 1800-talet. Hon hälsade på sin älskade syster som hette Anna tror jag. Farmor lärde sig att göra hårarbeten i Amerika, förmodligen av en släkting till systerns man som var från Dalarna. Någon annan bra förklaring har jag inte.

Den här tavlan innehåller hårarbeten förstås men också en del av hennes brudslöja. Hon har låtit göra bröllopsdagen i hår i tavlan 22 maj 1897. Det finns också torkade blommor med från brudbuketten.

bild-Hårkonst-Våmhus-USA

Kommentarer
Postat av: Suss

Har du någonsin frågat någon expert el dyl om hårtavlan. Jag minns den som det var igår. Den satt i hörnet över din säng. Var sitter den nu? Visst har du en "oarbetad" lock däri också?

Våmhus lär vara hårkullornas ställe om jag minns rätt.

Postat av: Inga M

Suss: Jo då det har jag och min bror varsin där. Nu står den högst upp i bokhyllan. Jag har gjort ett inlägg om mitt besök i Våmhus förra veckan, det kommer i morgon bitti tror jag. Eller i morgon eftermiddag.

2010-08-19 @ 22:03:16
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: anne

En så fantastisk skatt!Jag har en fd kollega som lät hårkullorna tillverka smycken av hennes döttrars avklippta hår, och det var inte så länge sedan.

2010-08-20 @ 07:26:26
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Anne: Ja, det är speciellt att äga den här släkttavlan. Kul att Du har hört talas om detta med hårkonst, det är rätt ovanligt numera.

2010-08-21 @ 01:22:23
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Trolda

Ja men så roligt att få ha en sån raritet i sin ägo! Ser på bilderna över också att det är ett väldigt "pill-arbete" - skulle jag aldrig ha tålamod till! Jag har aldrig sett något sådant förr, kul att få ta del av det!Trolda - önskar fin helg! =D

2010-08-21 @ 11:23:37
URL: http://trolda.blogg.se/
Postat av: Mia

Vad fin den är och så intressant. Jag tror aldrig jag hört talas om hårarbeten på det här sättet.

2010-08-22 @ 14:49:28
URL: http://miatankar.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback