Vulkanaskamolnet?


Det blev veckans friskvårdstimme idag, långpromenad med Oskar. Åt nordväst tornade det upp sig mörka moln just i solnedgången. Det måste vara däråt Island ligger. Kan det vara askmolnet som kommer där borta?  Det såg  hotfullt ut.
 
Fast vulkanaskan lär inte synas alls med blotta ögat. På Island ställer man  ut en vit tallrik på kvällen och  granskar den på morgonen Om man finner små askpartiklar på den så har man drabbats av vulkanaska.

Jag var på väg ut med en tallrik när gubben påpekade att det fungerar inte här där vi har vedeldning, alltså ett konstant litet  vulkanutbrott med  aska  i luften runt huset.

Skrämmande i alla fall att hela flygtrafiken är lamslagen i Europa. Det lär väl bli trångt i de andra kommunikationsmedeln om alla flygresenärer ska trängs i dem under flera månader. Jag har en elev + familj i Holland och jag hoppas förstås få hem honom före examen. LA-sonen har flygbiljetter till USA snart. Stockholmssonen har dito om några månader. De är redan klara och det blir inte så lätt att ersätta. Båt funkar ju inte liksom över Atlanten för ett par veckors semesterresa. Och hur många är nu dömda till årslång semester i Thailand, alternativt åka tåg hem? ;-))

Hur var det nu han sa den här vulkangubben? Senast den här vulkanen hade utbrott i början på 1800-talet så höll den på med smärre avbrott i två år! Det kan bli lugnt och fridfullt i luftrummet över oss! Vem kunde ana att problemen med utstläpp av diverse otyg efter flygplan skulle lösas så här. 

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fortsatt-stangda-flygplatser_4570367.svd

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1953693/experten-utbrottet-kan-paga-i-manader

Kommentarer
Postat av: Mia

Naturen spelar oss spratt ibland och jag är väldigt glad att jag inte har någon resa planerad nu. För vi nutidsmänniskor är både vana och vill att allt ska fungera allt utifrån planerna vi gjort. En semesterresa som spolieras känns nog värre än en arbetsresa..

Postat av: Inger Maryissa

Här mörkande det för en stund också på himlen och jag tänkte lite grann som du.

Men som du skrev så lär inte vulkanaskan synas med blotta ögat.

Fast det kan nog dala ner lite även om man inte ser det.

Och ja, det är lite skrämmande vad detta vulkanutbrott kan ställa till med,

och man påminns om att människan kan inte tygla naturens krafter.

Själv funderar jag också över var det kommer att innebära om flyg ställs in under flera månader.

Inte bara det att det blir problematiskt att resa, utan också påverkan av flygtransporter av t.ex. post, annat gods m.m.

Så mycket är beroende av flyget numera.

2010-04-16 @ 16:32:11
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: anne

Jag tycker, trots att det skapat kaos för många, att detta vulkanutbrott är häftigt! Jag tycker det är häftigt att människan påminns om den totala avsaknaden av kontroll över naturen som finns. Vi tror, eller vill tro, att bara vi betala försäkringarna och har bilbältet på så är läget under kontroll, men så är ju icke fallet.Hörde att askan lagt sig i atmosfärslager på 6000 och 8000 m höjd, svårt för flygplan att undvika de nivåerna.Hörde också att Ellehellafjölurjökells (ops!) utbrott tidigare aktiverat en annan vulkan Katla...Vi får se vad som händer framöver.

2010-04-17 @ 10:58:51
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Alla: Nej i det här läget hjälper inte vare sig bilbälten eller flytväst. ;-) Nu får vi be till högre makter eller hur vi ska hantera det hela!

2010-04-17 @ 11:22:54
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback