Vit älg


Den här bilden kom igår måndag från Morgan G. Han tog den någonstans vid guldgruvan när han var ute och tränade sin älghund under helgen. Det är den vita älgkon och i följe hade hon en tjur. Hon kan vara rätt gammal vid det här laget för hon sparas på älgjakten varje år och hon har rört sig i samma område hela tiden. När hon får kalv så blir de normalfärgade. Hon är inte albino utan har normalfärgade ögon, men alltså i övrigt helt vit. Det verkar som om hon inte har kalv i år, det syns i alla fall inga på bilden. Hon har haft dubbelkalv.

Det är som att se ett spöke i skogen att få se den vita älgen, känns helt osannolikt. Här på bilden ser det ut som en staty men det är en alldeles levande älg.

Kommentarer
Postat av: Suss

Jag skulle vilja se en vit älg, det måste verkligen kännas som ett spöke. Undrar varför hon är vit? Jag menar med tanke på att kalvarna har normal färg.

Postat av: britten

Men hur kommer det sig att älgen är vit ? finns det någon förklaring på det..har aldrig hört talas om trots att jag är uppvuxen med älgjakt...kram

2009-09-08 @ 17:29:50
URL: http://pyrobritt.blogg.se/
Postat av: Inga M

Suss och Britten: Jag vet inte varför de vita älgarna är vita. Någonting genetiskt måste det vara. Det finns några i Sverige lite här och där och sedan många år har vi några här. Just den här verkar bara ha fått normalfärgade kalvar, men det är säkert olika. Hon tycks i alla fall vara lika attraktiv för älgtjurar som en vanlig älgko. I brunsten så uppvaktas hon liksom andra kor ofta av flera tjurar. Ett år såg vi henne med dubbelkalv och en pinntjur + en tjur med stora skolvelutlägg i släptåg.

2009-09-08 @ 17:56:52
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: kicki

Å va kul att få se en vit älg, vi åker och spanar nästan varje kväll efter vår vita älg, men än ingen vinst,,alla har sett den men inte vi. Jägartorpet ligger strax utanför Molkom, mycket fint ställe, där har vi varit massor av gånger när Staffan Klasson jobbade på jaktvårdsförbundet här i Molkom, nu bor han ju i Norge och jobbar åt Mille Mari Treskov, det är där gubben min är och jagar nu...

Ha det gott och stor kram

2009-09-08 @ 21:37:34
URL: http://kickilettenstrom.blogg.se/
Postat av: Marianne

Jag har haft turen att se vita älgar vid flera tillfällen. De flesta gånger har det varit en vit ko med två vita kalvar. Fast nu är det flera år sedan sist. Men häromkring har vi även ett vitt rådjur, som jag oxå sett flera gånger.

2009-09-08 @ 22:25:31
URL: http://www.lindansarn.blogspot.com/
Postat av: Mia

Jag har heller aldrig sett en vit älg. Måste vara en upplevelse!

2009-09-08 @ 22:33:40
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Att se och även kunna fota en vit älg i skogen måste vara en upplevelse.

Kram

2009-09-09 @ 16:09:04
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Herta

Men vad intressant.Jag tror inte att jag har sett någon vit älg någongång.

2009-09-09 @ 20:05:03
URL: http://hertabloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback