Klok kommentar om bondens villkor...

... har Lena skrivit. Den är så klok så jag gör ett inlägg av den här nedan så syns den bättre. Hon har mer fakta än jag har och de gäller Arlas mjölk.

"Jag håller helt med dig om att djuromsorgen är något vi aldrig ska tumma på.

Däremot undrar jag varför ett av världens största mejeriföretag, Arla, försöker svälta ut sina svenska leverantörer genom att betala dem 2.30 kr/l, samma pris som på 1970-talet. Alla insatskostnader, diesel, el, maskiner, arbetskraft har blivit väldigt mycket dyrare sedan dess.

I butiken kostar mjlken strax under 10 kr/l. Vart tar den mellanskillnaden vägen? Försörjer den Arlas 23.000 tjänstemän? Jag tycker det är rent ur skamligt och försöker alltid köpa mjölk från andra mejerier. I Göteborg finns det Wapnö- och Falbygdens mjölk med mindre dieselutsläpp = kortare transporter.De lokala småmejerierna behöver också allt stöd de kan få.

Milko har infört att 1 kr/l går direkt till bonden och konsumenterna stödjer detta helhjärtat. Det är "Rättvisemärkt mjölk" till några av Sveriges 9.000 stackars mjölkbönder för att ge dem ekonomisk rättvisa i st.f a mellanhänder lägger beslag på vinsten. Jmf u-landsproblematiken!

Jag köper alltid lokal mat eller ekologisk glass, ägg, mjölk, kött, grönt osv. Då vet jag att djuren och jorden har det bra och att producenterna sluppit arbeta bland kemikalier.

Dyrt? I en stockholmundersökning, S.M.A.R.T., kom man fram till att 45% av priset på varorna som såldes i matbutikerna utgjordes av tomma kalorier, saft, bullar, glass, chips osv. Det är dyrt, för hälsan, att äta saker och föda upp sina barn på mat som helt saknar vitaminer och mineraler.

Beklagar djup att ännu en mjölkbonde slutar. Jag hoppas att han åtminstonde kan fortsätta med köttdjur, så att all hans mark kan hållas öppen med mularnas hjälp.

Om ni inte det hormonstinna och billigare sydamerikanska köttet, som nu är på väg hit igen, konkurerar ut det svenska?"

Kommentarer
Postat av: britten...

ja jag försöker låta bli arla..hörde ett sådumt dumt uttalande ....och oj så min lilla pappa som var jordbrukare hela sitt liv skulle ha vart bestört i dag om han levat...ha en fin helg

Postat av: Lena igen

Till britten.

Ja, det är verkligen bedrövligt hur Arla och Scan har utvecklats. De startades av bonderörelsen och är nu helt i händerna på andra intressen. Jag undrar ofta hur det kunde bli så här, att man helt övergått till att sjunga stordriftens lov till men för både människor och djur.

2009-09-12 @ 09:45:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback