Nej Mona Sahlin...

... det är inget bra förslag att tvinga alla att jobba tre år till, istället för att ha pensionsålder 65 år. Du skriver att "vi äldre kan jobba längre". Du kan säkert jobba längre Mona, Du ser ju pigg och frisk ut. Men många av dem som slitit ett helt liv i fysiskt tunga jobb exempelvis inom vården  eller som har börjat få kroniska sjukdomar orkar inte och bör ha rätt + ekonomisk möjlighet att få gå i pension vid 65 allra senast.  Om man tvingar alla att jobba tre år till så är risken uppenbar att man får betala tillbaka "förtjänsten" genom att dessa äldre får många sjukskrivningsdagar och det kostar jättepengar. Däremot vore det vettigt att öppna upp lagstiftningsvägen för dem som kan och vill jobba till exempelvis 70, medan de som vill gå tidigare ges ekonomiska möjligheter till det. Som det är idag så slängs många ut vid 65 eller 67 trots att de vill jobba längre eller omvänt skulle vilja gå tidigare men har inte råd. Frivillig senare pension är bättre än tvingande.

Dessutom får man tänka till ordentligt så man inte blockerar vägen ut i arbetslivet för de unga. Frågan är om det är vettigt att tvinga äldre kvar i arbetslivet och samtidigt bidragsvägen få försörja några årgångar unga som aldrig kommer ut i arbetslivet, speciellt under den första övergångsperioden. Och ungdomsarbetslöshet är det allra värsta som kan hända.

Kommentarer
Postat av: Mia

Jag instämmer till 100%. Att höja pensionsåldern på frivillig basis är förstås OK, men inte höja de för gemene man/kvinna.

Postat av: Inger Maryissa

Nej, det tycker inte jag heller att det är något bra förslag att tvinga alla att jobba tre år till.

65 år är ju en lagon ålder för att gå i pension.

Men att det i så fall ska vara frivilligt om man vill jobba längre.

Förstår inte varför sådana förslag läggs,

då det finns så många yngre människor som är arbetslösa.

Ganska konstigt faktiskt....

2009-10-27 @ 22:53:37
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Red

Och vi på By á Bladet håller med :D

Egentligen skulle en del av pensionen tas ut mellan 40-45 år - då man orkar gör något av den. Å vilken fart det skulle bli på Sverige för vem orkar gå sysslolös så länge i den åldern!

2009-10-28 @ 08:47:51
URL: http://byabladet.wordpress.com/
Postat av: Cissi

Instämmer! Det är ju inte alla som kan och vill jobba längre än 65. Det ska vara frivilligt men man ska inte kunna jobba hur länge som helst.

2009-10-28 @ 09:03:40
URL: http://cissilina.blogg.se/
Postat av: Inga M

Alla: Nej jag har svårt att se vitsen med en tvingande lag, men många fördelar med en flexibel pensionsålder. Många är beredda att gå i pension tiidgare och släppa fram ungdomar i arbete istället, men man måste kunna försörja sig också. Det går inte idag.Och sen kan man ju alltid fundera över Reds anmärkning om pension när man orkar ha lite kul.

2009-10-29 @ 22:43:48
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback