Hemmansgräns från Laga skifte i slutet av 1800 -talet


Den här stensamlingen står högst uppe på åsen vid Blåsåsen. Den ser ju lite märklig ut och är rätt stor. Den är vitmålad på toppen, eller har i alla fall varit en gång i tiden. Gubben påstår att den markerar gränsen mellan hemmanen Guttarbol och Liane. Då ser jag ju framför mig hur dagens lantmätare strävar med att samla ihop stora stenar för att markera gränser i dessa tider av GPS och satelliter och annat. Men Roland rättar mig förstås och menar att detta är kvar sedan Laga skifte i slutet av 1800-talet.  Jag vet inte om det är rimligt. Vet någon?

Det finns ju mystiska  resta stenar sedan gamla tider, ofta tre stycken bredvid varandra. Har de månne alltid markerat ägogränser? Eller varit ett slags gudadyrkan?

Kommentarer
Postat av: Mike

Det skulle kunna vara vad som kallas en "visare". Råstenar som oftast makerade gränsen mellan olika fastigheter sitter ofta "fodrade" i marken med andra stenar. Det fanns olika sätt att sätta fast dem, 5sten och 7sten, det vs hur många fodringsstenar det är runt om. Mellan dessa råstenar var det vanligt att man satte upp "visare" för att kunna få fram en rak linje. Då det ser ut som om stenen inte sitter fast som den borde kan det även vara en gränsmarkering från en sämjedelning, dvs privat markdelning, denna markering kan då vara gällande.

2009-11-02 @ 13:28:09
Postat av: Inga M

Tack för informationen! Det var spännande att läsa!

Gubben säger att ägodelet vinklar lite här och det kan vara därför stenen satts upp. Han säger också att det ibland kan vara en fyrkant i stenen om det var ett helt vinkelrätt hörn som markerades.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback