Vad ska kommunens pengar användas till?

Det finns just nu en högst levande debatt om byggnation av en fotbollshall i Töcksfors i vår kommun. Självklart är det bra att det kommer fram förslag på olika användningsområden för kommuninvånarnas gemensamma tillgångar, men de måste också granskas  i ett bredare perspektiv.

Det här är en
debatt som pågår i hela Sverige nu när pengarna tryter. Ska kommunerna kunna bygga monument över sitt kommunala friutrymme samtidigt som man säger upp folk inom skola, vård och omsorg + kräver staten på bidrag för att klara sina lagstadgade åtaganden?  I länken ovan finns en intressant genomgång av hur kommuner i Sverige hanterar sina prioriteringar.

Det finns i krisens fotspår diskussioner om vad  kommuner ska välja att lägga pengar på. Vad måste en kommun göra enligt lag? Vad är frivilliga åtaganden som kommunen kan göra om man vill / har råd?

Skola, äldrevård, barnomsorg är exempel på sånt som kommunen är skyldig att ta ansvar för, det ansvaret kan inte lastas över på någon annan även om man betalar privata företag för att genomföra arbetet. Kostnadsansvaret är kommunens, kvalitetsansvaret är kommunens.

Byggnation av fritidsanläggningar är ett frivilligt åtagande. De kan ofta motiveras väl, främst för att man vill värna om en god fritid för ungdomar. Men samtidigt ingår de inte i kommunens lagstadgade skyldigheter.

 Det blir väldigt konstigt att bygga nya hallar i vår kommun, hallar som ska värmas upp och underhållas samtidigt som stora skolor i tätorterna av skollokalsutredning betraktas som rivningsobjekt för att de är så dåliga och otidsenliga och personal inom skola / omsorg sägs upp. 

Kanske är det så att stora satsningar på kultur och fritid under ekonomiskt besvärliga tider måste kunna bekostas av frivillig sponsring eller vänta på sin tur.

Och vi får vara tacksamma att vår kommun har en mycket låg ungdomsarbetslöshet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback