Mer om timmerflottning i gamla tider.


Alldeles vid Camp Grinsby ligger den här gamla timmertransportplatsen. (Gubbarna skojar lite)

Timret kom från skogarna uppe i Glaskogen, Lönnskog och runt omkring sjön här. Det flottades på olika leder och samlades här i sjön Stora Bör. Precis på den här platsen byggdes ett järnvägspår ut i sjön för att ta upp timret. Sinnrikt sätt att lösa lastningsproblemet när man inte hade tillgång till moderna hjälpmedel.

Det fraktades sedan på vagnar på järnvägsspåret  till Östra Silen vid Sillebotten. Först måste man dra vagnarna på något sätt, eventuellt med hästar tror Roland, men senare med motordrift. Från och med ungefär när transportvägen korsar  nya E18  så blev det istället brant sluttning neråt och man måste bromsa hela vägen ner till Östersil. Detta ska ha pågått från det år kyrkan byggdes 1887 till 1942. Men jag är inte säker på den uppgiften.

Flottningen av timmer från de värmländska skogarna och ner till sågverken var  arbetsintensiv. Många arbetade i Flöta som man sa under den årstiden det var aktuellt. Jag antar att det var på våren, eftersom man högg under vintern för att kunna transportera ut virket med hästar och slädar på snön till närmaste vattendrag. 

En miljövänlig transport om man nu ska se det hela med dagens ögon.

Texten och bilden ovan är från ett tidigare blogginlägg.

Här nedan kommer bilder från Bildbanken Årjängs kommun från timmerflottningen

Västersil vid Årjäng.  Årjängs kommuns bildbank


Timmerflottning vid Krokfors, man kan se båt i kanalen bredvid. Foto Axel Ödvall Årjängs kommuns bildbank


Skogsarbete i Harnäs
Axel Ödvall foto Årjängs kommuns bildbank

Flottning i Sillerud. Foto Fritz Arenö.
Fr v. Helge Olsson Snarkil, Karl Matsson Kestad, Knut Andersson Bryngelsbyn
Henry Olsson Kålleboda
Årjängs kommuns bildbank

Kommentarer
Postat av: margit

Go förmiddag, Inga! Tack för dina kommenterer!!

Minns min förlossning som jag nämde om..jag var ju då sjuksköterske-elev..och efter detta så var jag med på förlossningspraktiken..en liknande händelse med en kvinna...Hennne SÖVDE DOM! Och när jag berättade "min histioria" för förl-personalen..så mena dom att SÖVA det skall man göra i dessa fall. Men min "vaken-op" var nog relaterat till den läkare son var i tjänst då...men "nu är det glömt"..

Bilderna på Google... jag brukar ibland...gå in på Google..söka ex vis på födelsedagtårtor...och då gå in på bilder. Kopiera och lägga på bloggen. Det händer att dom har skrivskyddat...och då går det inte att kopiera...

Hissjö ja...jag känner igen namnet..inte långt från Tavelsjö...där min son med fam bor.

Tänk "vad världen är liten"...

Önskar dig en fin o lugn dag trots dåligt väder...igen men det är ju vi van vid nu..

Kram!

Postat av: Inga M

Margit: Ok, tack för tips, jag ska söka. Visst är världen liten!

2009-11-22 @ 14:41:05
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lena

Fina bilder och ett spännande avsnitt hembygdshistoria. Jag hoppas att dina elever får ta del av dina kunskaper på platserna där det skedde.

2009-11-22 @ 15:50:41
Postat av: Suss

Jag fick en skjuts tillbaka till barndomen hos farmor i Dalarna när jag läste om flottningen. När vi badade hos farmor, som bodde i Insjön, hände det allt som oftast att man slog i fötter eller ben i en sjunken stock. Det var alltid en liten skräck hos mig, för det kunde göra väldigt ont.

2009-11-22 @ 22:18:40
URL: http://leontina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback