Hemväg från Öster Malma


Den här snygga blåklockedekorationen ´passerade vi någonstans på vägen, jag minns inte var förstås.


Det här är avfarten till  det hus där min mormor bodde när jag var liten, på Källbo. Men min mamma växte upp i Norsborg, nära Torp som GP o Anitra köpte.
Det är nära Sparreholm i Sörmland.

Här kommer vi till Hallsberg, där jag växte upp. Nja inte i samhället men utanför en bit. Stationshuset finns kvar. Förr var det omlastning av resgods här och så bodde stinsen och hans familj ovanpå. Han hade rött band i sin mössa och de andra som fick vifta av tågen, tågklarerare?, hade blått. Och snygga uniformer var det på alla järnvägstjänstemän, statligt anställda minsann med diverse förgyllda märken.

Hallsberg växte upp när stambanan Stockholm - Göteborg byggdes färdigt någon gång 1862 ungefär. Huset här är ju tidstypiskt i sin arkitektur.


Den här tegelbyggnaden är troligen från ungefär samma tid, kanske något senare. Det var realskola när jag växte upp här på 50 - 60 -talet. Mitt klassrum var längst upp i gaveln här, sal H7, (varför minns man så mycket onödigt?) och vi kunde sitta där och på första parkett se hur människor strömmade till tingsförhandlingarna i målet mot Olle Möller, han som dömdes för mord på Rut Lind i Fjugesta. Han dömdes mot sitt nekande och domen var väldigt omstridd.


I Hallsberg finns en fin blomsteraffär vid torget, Lena Hanssons tror jag. Jag brukar handla där.


Närkesslätten kan inte konkurrera med det värmländska vackra landskapet, men just det här gillar jag. Det blir en märklig grafik över slätten när allt är plöjt och det finns frost eller snö i plöjerna.  Här är utsikten mot Mosås efter motorvägen.

Kommentarer
Postat av: Suss

Tack för Hbg, det är alltid roligt att se det med någon annans ögon, även om dina och mina tittar ganska mycket på samma saker.

Det jag saknade allra MEST under mina 23 år i Västerbotten var just de där svarta åkrarna så här års. Helt sjukt och inte begriper jag varför, men jag verkligen hatade allt det vita som låg på alla fält hur länge som helst där uppe i norr.

Jo, tågklarerare är helt rätt, far var det, förste t o m, som han var väldigt stolt för, vad nu det var att yvas över?

Postat av: Patrik Nyberg

http://www.crimenews.se/content/view/47159/98/



Hej Inga,



Vackra bilder du har på din blogg.

Lägger in en länk om Olle Möller där bland annat

Fjugesta-målet tas upp.

M v h

Patrik

2009-11-22 @ 12:47:21
Postat av: Sörlid

Intressant med Olle Möller.

Mycket tyder på att han var oskyldig.

2009-11-22 @ 20:41:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback