Ett varmt hjärta och en fast hand...

... behöver  barn. Det slås fast i en brittisk rapport. Barn som fått mycket värme och kärlek tillsammans med fasta regler och konsekvens är de som klarar sig bäst i livet och det är de faktorer som betyder mest för att barn ska må bra. Både "låt-gåfostran" och "auktoritär fostran" döms ut som dåliga. Som alltid vore det roligt att se hur man definierat olika uttryck och hur man undersökt. För som man ropar i skogen kan man få svar. Det är långt ifrån säkert att man i Storbritannien har samma definitioner av begreppen som vi har här. Men resultatet låter logiskt så jag köper det gärna.

I Sverige så talar vi nästan aldrig om kärlek och konsekvens som något som kan existera samtidigt. Man vill hela tiden tala om antingen det ena eller det andra, konstruera ett motsatsförhållande. Men kärlek och fasta regler tillsammans är ett gott koncept som borde fungera även i skolan. För mig finns inget motsatsförhållande där.

Kommentarer
Postat av: Marie

Jag tror också att detta är ett bra sätt att uppfostra barnen. Mini har fått en fastare hand än vad Medi och Maxi har fått och jag tycker det varkar vara bättre.

Postat av: Lena

Det låter som om receptet "kramar och ramar" i skolans värld nu har blivit vetenskapligt rapporterat. Forskningen går åt rätt håll. Kanske pendeln håller på att svänga tillbaka till tiden före Lgr 69. Hoppas det!

2009-11-10 @ 21:54:36
Postat av: Inga M

Marie och Lena: Ramar och kramar är ett bra uttryck, det säger det mesta om vad det hela går ut på. Ett sånt förhållningssätt är inte förtryckande, det ger trygghet.

2009-11-10 @ 23:22:43
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Jag håller med om att kärlek och fasta regler tillsammans är bra,

och tycker inte heller det finns något motsatsförhållande i det.

Utan tvärtom....att barn känner sig trygga om det finns fasta regler.

För de behöver ju denna trygghet så att de inte råkar illa ut,

eller hamnar i situationer som de inte är mogna för att hantera själva.

Men jag gillar inte låt-gåfostran eller auktioritär fostran som var när jag var barn.

2009-11-11 @ 22:23:51
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback