Bonusarna banade väg...

...för drömlönerna. Traditionellt är bonus ett begrepp som innebär att om ett företag går med vinst så ska anställda också få del av den vinsten i akt och mening att tacka för bra jobb och uppmuntra till vidare ansträngningar. Åtminstone tolkar jag det så. Under lång tid har vi haft en högkonjunktur och många företag har visat upp goda vinster. Det innebär att chefer speciellt i stora vinstrika företag har kunnat få drömersättningar. Det har smittat av sig på hela den finansiella sektorn och även på den offentliga vilket både den nuvarande och den förra regeringen nu får skämmas för.

När sedan vinsterna går ner så väljer man att plötsligt omtolka bonusbegreppet och göra om det till individuell lön baserad på prestation, alltså en förmån som plötsligt ska utgå oavsett om det finns en vinst eller inte. Till och med politiker blandar begreppen friskt och talar om att det skulle vara bra med bonusar till sopåkare. (!?). 


För mig är det självklart att bonus betyder att en liten del av en vinst kan gå till anställda eftersom de förmodligen bidragit till den (!). Men om det inte finns någon vinst att dela på och om eventuell vinst behövs exempelvis för att möta stora bekymmer i närtid så ska bonus naturligtvis inte betalas ut. Beslut om bonusutbetalningar  fattas rimligen i efterhand.

Sen kan löner vara individuella och prestationsbaserade men det är för mig frikopplat från vinstkrav. Individuell lön beslutas / förhandlas fram i förväg och där kan naturligtvis vägas in  i vad mån den anställde har bidragit till ett bra resultat men också annat.

Genom att medvetet blanda begreppen "bonus" och "indviduell lön" så kommer alltså nu, som ett brev på posten, krav från de bonussnuvade cheferna på en högre lön istället för bonus. Säkert kommer också krav på andra löneförmåner in, typ städning i hemmet, gratis semesterresor, subventionerat boende osv. Det är bara motbjudande. Tacksamt kan man konstatera att vanligt folk världen över nu plötsligt reagerar på den här vansinniga lönespiralen  som drivits upp med hjälp av bonusar.  I Frankrike reagerar människor som vanligt handfast; låser in chefer och kastar ägg osv.


Kommentarer
Postat av: anne

Re: Detta gäller nu denna specifika skola. Låt vara att detta var första årskullen där, men den totala bristen av organisation, information och kommunikation, ja, det fick ju eleverna betala för och slutklämmen blev katastrofal.



Vår äldsta son går på Kunskapssklan Norrköping och det är raka motsatsen, en alldeles utomordentlig skola.

Postat av: Marie

Jag håller fullkomligt med hela inlägget (och med andra ord dig). Det är nog därför som du och jag inte är politiker....då måste man tydligen kunna använda vrida och vända på betydlesen av orden som man själv vill och gärna lyckas med att frångå den ursprungliga betydelsen till förmån för någon egen vinstartad betydelse.... Nu var jag nästan FÖR elak...men jag förvånas verkligen av att man inte kan föra samma enkla och logiska resonemang som du har gjort när man diskuterar...allting ska krånglas till ända in i absurdum och då blir saker och ting också som de blir (ex. stora bonusar utan egentlig relevans).

2009-03-27 @ 07:23:40
URL: http://www.alltiallon.se
Postat av: Lena

Ville bara säga att jag hamnade på din blogg av en slump. Jag skriver själv om friskvård, gillar bilder och debatter. Visst är det skönt att få skriva av sig när man tycker något är fel. Bra blogg

Trevlig helg. /Lena

2009-03-27 @ 09:01:45
URL: http://4elements.bloggsida.se
Postat av: Gubben

Vive la france!

Trevlig helg!

2009-03-27 @ 14:21:26
URL: http://gubben.webblogg.se/
Postat av: Thalina

Bloggvärlden är liten,Olle Melkerson som du nämnde var kusin till en klasskamrat till mig.Hans död var mycket tragisk och min bror som bor i de trakterna berättade för mig hur han omkommit.Hans kusin Göte har arbetat på samma ställe som min bror i alla år.Ha det gott kram Thalina

2009-03-27 @ 17:12:50
URL: http://thalina.blogg.se/
Postat av: LL

Baracken har förbjudit bonusar! Honom gillar jag. Han är både klok och modig. Hoppas han orkar med det han har förutsatt sig att ändra på. Och att ingen skjuter honom. Världen behöver honom.

2009-03-28 @ 09:31:57
Postat av: Inga M

Anne: Låt oss hoppas att det var ett undantag.



Marie: De gigantiska löner som har utvecklats hos en viss kategorie ledare inom finans och företag i världen går inte att försvara. Det rör sig om ett stort antal miljoner varje år.



Lena: Bloggandet kan fylla flera funktioner och är ju roligt!



Gubben: Håller med!



Thalina: Sverige är nog litet också. Vi träffade Olle M och hans fru lite nu och då under åren och dessemellan var det telefonkontakt. Olles bortgång var en förlust för oss. Vi träffar ju ibland hans gode vän Ronny B. Ronnie bodde i Sandhult tror jag.



LL: Jag vet inte om hans beslut kan förbjuda detta i alla dess former, man brukar kunna kringgå det mesta om girigheten blir tillräckligt stark, men det ger i alla fall signaler om att det finns en opinion emot!



2009-03-28 @ 10:09:32
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: LL

Jag var lite fel ute om bonusarna. Baracken har sett till att det är 90 % skatt på bonusar! Det är nästan samma sak, men rätt ska vara rätt. Det kan bli mycket pengar till stadskassan där de behövs bättre inom skolan och vården än att ställa till ekonomiska problem för de personer som kvitterar ut dem. För vad tusan gör man med så många miljoner?

2009-03-28 @ 17:06:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback