Nationaldagen 2009!

Fiskegäster kom och gick under förmiddagen / middagen.  Vi fick en leverans av färsk sparris, den sista för säsongen antagligen. Den smakar nog inte så bra framöver. I morgon mumsar vi på den med goda vänner och japanfilmtajm.

Sen tog sig gubben före att göra den årliga sopningen av taket. Han har i huset en kvinna som verkligen gillar stora träd inpå husknuten och då lägger sig ett och annat på taket. Det är ett drygt jobb och jag sprang nedanför med uppmuntrande tillrop under de timmar det varade. Ok, jag hjälpte till också och rensade rännor och städade efter.

Snabbt in i duschen och på med kostymen för att fira nationaldag i Årjäng. Det började i kyrkan med skönsång av Urbandet och andra. En fin tradition. Därefter den obligatoriska marschen upp till torget.


Det här lilla charmtrollet, grannflickan J, stal den första delen av showen genom att leda paraden ut ur kyrkan. :-)Vid torget delades det ut erkännanden till under året förtjänta. Vi har till exempel en mycket duktig skidåkare, M Ruus, som verkligen utmärkt sig i olika sammanhang, 2:a i junior SM bl.a. om jag hörde rätt. Roligt att han blev uppmärksammad Vi håller tummarna att det ska gå lika bra i fortsättningen och att han ska fortsätta tycka att det är roligt. Hela hans familj är intresserade av skidåkning och även farföräldrarna som vi känner väl. Ms  pappa växte upp bredvid eljusbanan i Sillerud och det blev många rundor där genom åren.


Här talar Alexander T. Han var årets ungdomstalare och han stal genast allas hjärtan genom att berätta att han var så glad för han bl.a. var kär, bara en sån sak. Han gjorde sitt tal mycket avslappnat och småtrevligt, en inblick i hur hans liv gestaltar sig just nu 18 år gammal. Och framför allt så andades hans tal optimism! Jag blir så glad när någon, ung som gammal, vågar tala om det som är bra, trevligt och positivt. Han vågade till och med säga att han trivdes i Årjäng och var glad att han fått växa upp här och att han önskade att alla skulle få en så fin uppväxt som han hade fått. Alla vi som lyssnade blev så glada och varma i hjärtat. Och han sa också att han varit med och påverkat kommunen till att få till en bra fritidsgård, det går att förändra om man försöker och inte ger upp, menade han. Det här är en begåvad kille som jag hoppas fortsätter att odla sin begåvning att sprida trivsel runt sig.


Dagen till ära invigdes också ett konstverk på torget. Det är en stenskulptur i diabas, med temat tjäder och vatten.
Efter firandet på torget tog vi en fika på hotellet i goda vänners sällskap. Det bjöds på gratiskaffe och tårta på torget men vi hann inte stå i den kön.


Sen snabbt hem och bytte om o till goda vänner med båten (4 minuters färd!). Där blev vi serverade  kronhjortrygg med svampsås och fänkål med russin. En höjdare ska jag säga. Fänkålen var perfekt till detta, kokt i vin med russinen.  Maten är ju alltid en höjdare  men allra bäst är nog ändå att få träffa människor vi tycker mycket om och ha ett avslappnat trevligt småprat.

Det var blå och gul dekoration på bordet dagen till ära och vi tränade våra goda vänner på den svenska nationalsången. Träbiten som är en del av bordsdekorationen kommer från en havererad enbuske. Man kan inte låta bli att lukta på de här under kväll, en luktar så gott.


Det här är en favvolikör som inte finns i SVerige. Edelkirsch till Espresson.Det är så¨dramatiskt att åka hem med båten på kvällen när det börjar bli mörkt. Dimmorna dansar under bron. Bävern var på väg hem bredvid oss och vi körde om honom. Det var ordentligt kallt, järnnätter kanske, så det var skönt att ha tjocka överdrag.

Kommentarer
Postat av: Marie

Det låter (och syns) som om du fick en riktigt trevlig nationaldag igår. Det fick i och för sig jag också även om jag inte direkt firade den. Jag firade min bror som hade 35-års fest istället ;-)

Postat av: Mia

Järnnätternas tid är väl snart här. Brukar inte de infalla runt den 14 juni? Jag gillar flaskan Edelkirsch säljs i, hoppas likören är lika läcker som fodralet!Vad kul med en så frispråkig och positiv kille som Alexander. Tror inte det är så många 18-åringar som skulle hålla ett sådant tal. Ni verkar ha haft en jättehärlig nationaldag!

2009-06-07 @ 10:10:39
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: LL

Det verkar ha varit ett härligt nationaldagsfirande i Årjäng. Norsk influens? Alexander kanske blir Sveriges svar på Baracken? Här firade vi som vanligt Gustafsdagen. Min man och den förste sonen i varje generation har döpts till Gustaf, med f, så den traditionen är rikigt gammal.

2009-06-07 @ 10:59:59
Postat av: Hanneles paradis på Hisingen

Trevligt firande, körsbär är gott, speciellt flytande.

2009-06-07 @ 11:43:03
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: ingrid

Trevlig lördag ser jag. Träffade Alexander på kvällen hemma hos Lars, han var nöjd med sitt tal. Hörde av flera som varit där att han gjort det bra, missade det (var på travskolan).

2009-06-07 @ 15:24:28
Postat av: kicki

Vilken mysig dag ni fick...och va spännande att åka båt hem på natten, lite spöklikt så med dimmorna som kom.

Ja nog är det kallt på nätterna alltid, hos oss i stugan uppe i Gräs var det bara 3 grader igårkväll...brrr...

Ha en fin dag, kramen

2009-06-07 @ 15:40:37
URL: http://kickilettenstrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback