Bryggan på Egenäs...

... hamnade vi på i kväll lördag.

Först väntade vi hela dagen på våra fiskegäster och var bl.a. på lanthandelns dag i Svensbyn. Till slut kom våra gäster. Det projektet var avslutat bortåt 8-tiden.

Då var det fortfarande väldigt varmt så vi packade ner det nödvändigaste och for ut med båten. Vi hade inget mål utan tuffade sakta, sakta fram neröver viken ut på storsjön. Vi kom på att vi nog skulle göra strandhugg hos T och A-M från Deje som vi trodde var i sin stuga.

De var inte hemma men vi hittade dem på bryggan ute i den lilla hamnen vid Egenäs tillsammans med ett antal andra ortsbor, nya och gamla. De flesta var gamla bekanta men ett par var nya, de som köpt Larssons, det stora fina huset bredvid. Det var ett norskt par från Oslo egentligen. Vi stannade en stund och sjöng med i allsången till gitarrspel och pratade. Det här är ett trevligt gäng!  Om några veckor ska vi ut hit i krokarna igen med anledning av en födelsedag. Det här är också en del av Sillerud som lyckats skapa sammanhållning, har mycket kul tillsammans och gemensamma projekt.

Hamnen gjordes för många år sedan av de boende runt omkring för att användas av dem själva. Men för länge sedan (1800-talet och början 1900 )fanns riktiga ångbåtsbryggor runt sjön överallt för att kunna ta emot de båtar som skötte om transporter av varor och personer. Från Östra Silen kan man via kanaler, älvar och slussar till Vänern komma ända ut till Göteborg eller Östersjön. Det är ett system som kallas Dalslands kanal.

Den här typen av gemenskap som finns i olika byar här är kanske typiskt för Värmland, jag vet inte. Vi bor ju långt från det som traditionellt varit överhet, man har sedan gammalt en viss vana att ordna saker själva tillsammans. Hela sommaren är Årjäng också fullt av aktiviteter som ordnas av bl.a. olika byalag och hembygdsföreningar och konsthantverkare.




På hemvägen såg vi eldsflammor, höga som uppåt trädtopparna vid Önnebyn. Det var inte så farligt som det såg ut, bara U som eldade ris.


Här har det hunnit minska ner lite men jag undrar om inte någon missförstod det hela på avstånd och kallade på brandkår.

Kommentarer
Postat av: Marie

Här varnas det för brandrisken så jag gissar att det är eldningsförbud just nu. Jag hade nog blivit lite skärrad om jag hade fått syn på höga lågor som ser ut att komma ifrån skogen..

Postat av: Lena

Det är inte bara vackert i Värmland, ni har trevligt också. Och fuktigt! Södra Sveriges län har eldningsförbud, men eldflugorna flög norr om den gränsen. Får jag gratulera till dagens prognos där Värmland får 30 grader? Frukträdskarten bara rasar ner så där gick den förväntade rekordskörden om intet.

Varför byggde man en gång en hamn i Egenäs?

2009-06-28 @ 09:10:59
Postat av: Trolda

Härligt med gemenskap och när man ordnar saker tillsammans! Och värmeböljan råder nog över hela Sverige just nu - från norr till söder...lite väääl varmt tycker väl jag, men hellre det än regn, och så kan man ju alltid BADA =D



Trolda - =D

2009-06-29 @ 12:54:57
URL: http://trolda.blogg.se/
Postat av: Ulf

Brasan brann ner utan at det kom en gnista utom der det skulle.

Fortsatt er det för kallt om natta til at det er för tort, men ett par dar te me denna värme så er det kjört.

En trevelig kvell var det.

2009-06-29 @ 17:43:25
Postat av: Inga M

Alla: Nej det är inte eldningsförbud än hos oss, eller var det inte i alla fall när vi såg brasan på Önnebyn.



Ulf: Roligt att få en kommentar från Dig!! Jag får erkänna att vi hajade till först när vi såg lågorna på långt håll utan att se var det var, men sen sa Roland att det är bara U som eldar ris. Och det stämde ju!. Vi litar helt på Ditt omdöme.



Ser fram emot gemensam trevlig afton imorgon tisdag tvärs över sjön!

2009-06-29 @ 23:29:38
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Bill Ericsson

Göran Ek, har någon hans e-postadress?

Jag är barndomskamrat med honom, vi träffade om somrarna på 50-talet.Hälsa honom i alla fall, han sitter väl i kåken och glor på TV.



Bill

2009-12-06 @ 19:43:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback