Tjörn och akvarellmuseet...

....åkte vi till idag  tisdag med R och Å-B. Det var varning för regn och kuling, riktigt ruskväder men det blev soligt och fint hela tiden om än rätt blåsigt.

Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn är absolut värt ett besök! Det tyckte vi och det tyckte väldigt många andra också. Ibland fick man vänta på sin tur för att komma fram och se en bild, ändå var det stora ytor att röra sig på.

Det var en stor utställning av Elsa Beskow-bilder, hennes illustrationer till alla fina barnböcker. Det hjälper inte att trycket i en del av böckerna är bra, originalen är vackrast. Hennes bilder rymmer så mycket av barns värld, med myter, fantasier, drömmar, hemskheter, skönheter, ömsintheter och spänning. Hon är nog bildvärldens Astrid Lindgren, de har samma raka väg in i barns tankar och känslor. Det var roligt att se en del av bilderna utan text, de framträder på ett annat sätt då.

Hennes skildringar av familjeliv är intressanta och man blir nyfiken på hur Elsa förställde sig det utifrån andra möjligheter än de gängse (Tanterna och farbror Blå, Hattstugans mamma och tomten osv). Hur mycket kapitulerade hon inför omvärldens krava på "moral"? .
 
Sen slås man av hur barnmisshandel var en naturlig del av vardagslivet. Det beskrivs som  en god gärning i stort sett att tomten lät barnen av riset smaka och sedan fick mammas goda honungskaka. Och en av tomtens uppgifter i familjen som den blivande maken till barnens mamma är just att hjälpa henne "basa" dvs dänga ungarna.

Vi tog en tur runt i Skärhamn och kollade på det nybygge av hus som görs på andra sidan den lilla viken. De ligger väldigt vackert med utsikt över havet.

Konsthantverk tittade vi också på, men inget blev handlat. Priserna låg högt. Och himla mycket folk var det överallt, det var kö till mat, toa osv. Vi landsbygdsbor får nästan lite panik, vi är inte vana.Den lilla pittoreska kyrkan här har en festlig figur  på tornet. Två tornluckor har fått bli ögon, en är näsa och under dem är målat en glad  mun.

Sen åkte vi över till Orust och därmed en sväng på Bokenäset (hej Leif o Stina, vi kommer till Er en annan gång!) och vidare till Uddevalla och Torp köpcenter. Där lyckades vi fördriva några timmar, nya affärer kommer ständigt till  där ser det ut som.

Skulpturparken i fårhagarna hoppade vi över med tanke på blåsvädret.

Kommentarer
Postat av: Marie

Postat av: Marie

Åh, vilken skön dag ni verkar ha haft. Vi har insett att sådana dagar går bort för oss ytterligare ett tag. Mini tjatar alldeles för mycket i bilen för att det ens ska bli närheten av trevligt. Egentligen är hon inte SÅ gnällig, bara tjatig, men man blir trött av tjatet i alla fall, även om det inte är ngt akut problem...Vi får åka runt när hon blir lite större och kan stanna hemma själv (det är ju bara 10 år kvar nu) ;-))

2009-07-22 @ 08:21:16
URL: http://www.alltiallon.se
Postat av: Inga M

Marie: Känner igen det där sedan barnen här var små och gjorde gränser i baksätet på bilen när vi åkte längre turer. Det funkar bara inte. Ni har mycket roligt att se fram emot även när Mini blivit större och det går så fort!

2009-07-22 @ 09:00:26
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lena

Nu är jag lite sent ute. Vi var i samma trakter på samma dag, Bokenäset. Det serveras utmärkt fika i bygdegården där och det serveras utmärkt fika därtill.1100-talskyrkan är speciell. Högt uppe på norrsidan av långhuset sitter ett pyttelitet fönster. Det påminner om den tidens skräck för de onda kraferna, som kom från norr.Att kvinnorna hade sina platser på den sidan gör att man funderar lite extra. Där vågade gubbarna helt enkelt inte sitta på söndagarna!Svenneby gamla kyrka, lite längre norrut, saknar helt fönster mot norr. Märkligt nog fotograferas aldrig den sidan.

2009-07-23 @ 09:05:49
Postat av: Herta

Härliga bilder från Tjörn . Där har jag varit även om det var ett tag sedan.Prova Öland någon gång om inte förr så om det kommer en dag med barn som följer med på semester. Då är Öland helt outstanding. Det finns någonting för alla.

2009-07-23 @ 16:04:24
URL: http://hertabloggen.blogg.se/
Postat av: Inga M

Lena: Men det var ju märkligt att vi var på samma ställe nästan, utan att veta om varandra! Tackar för upplysningar om bygden och kyrkan.Herta: Det var länge sedan vi var på Öland så det är nog snart dags igen.

2009-07-24 @ 05:02:55
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback