Röjer vidare - 440 gamla universitetspoäng...


finns i den här hyllan övervakade av julänglarna som ligger  på undantag! Jag vet inte vad det motsvarar enligt dagens räknesätt men då när jag läste så var en vecka lika med 1 poäng. Det innebar c:a 20 poäng per termin. Omräknat till heltidsstudier så är det då väl så där 11 års studier  i den här bokhyllan.

Himla mycket är det förstås och  väldigt roligt har det varit att läsa; 4 olika lärarutbildningar, statsvetenskap, sociologi, pedagogik, läs-och skriv, dyslexi, historia, juridik o sånt, det mesta på distans och parallellt med heltidsjobb. Och syftet med studierna har  oftast varit just att göra något roligt, något som fattades sedan jag var ung och inte läste så mycket. Vetgirighet helt enkelt! Lust att se nya sammanhang mellan olika kunskapsfält, mer än att fördjupa vart och ett område.

Fast just nu behöver jag det här utrymmet bättre för att få plats för kläder för mig och gubben och för klädvård, så jag funderar på att göra bokbål av det hela, men det är svårt. Ligger ju så mycket möda bakom varje liten tenta känns det som. Har inte bestämt mig än, tänker lite till.

Kanske blir tvättstugan i källaren årets renoveringsobjekt istället. Där är ruffigt och gubben går ju snabbt igång på nytänk i huset, har redan börjat planera. Jag är oftast mer konservativ och lite snål, tycker exempelvis att köket duger och möbler kan vi köpa på Blocket. Fast just tvättstugan används en hel del och den är inte kul alltså¨. Jag kan tänka mig att kosta på den lite. Samtidigt gormar jag inombords lite åt att jag inte drev min idé när vi byggde huset 1977, att allt skulle vara i ett plan. Källare blir aldig särskilt trevliga, hur man vrider och vänder på dem. Men nu är det som det är och vi får göra det bästa av den. Antar att vi på ålderns höst ändå får ta upp tvättavdelningen för att slippa springa i trappan.

Kommentarer
Postat av: Blackout

Oj, många pärmar. Förhoppningsvis sitter kunskapen kvar därinne så att du med gott samvete kan bränna upp dem och få plats för annat. Men jag förstår våndan.

Postat av: anne

Men har du ingen klädkammare du kan röja för kläderna? Ska du verkligen elda upp alla dessa böcker och pärmar?



Å andra sidan kan nog jag också få nog av gamla papper som samlar damm och bara skicka ut rubbet!

2009-07-13 @ 07:00:54
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Blackout: Jag har jobbat länge på det här att göra mig av med dem och kommer allt närmare, kanske blir det nästa år.



Anne: Nej jag har inte det och rätt smattiga små garderober överallt. Man byggde så på 70-talet.

2009-07-13 @ 08:13:49
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lena

Alla mina "poäng" ligger i staplade vinkartonger på vinden. Det blev en bra extra isolering mot en yttervägg. De ska brännas en dag, men det tar faktiskt emot att dumpa dumpa alla minnen av hur vetgirigheten fick kunskapen att växa, via alla dessa pärmar.



Jag blev som du en generalist, kan lite om mycket. Läste lite av varje på kvällskurser bara för att det var så roligt att eftere jobbet sätta sig på föreläsningar. Där hade någon förberett sig och bjöd frikostigt på sin egen strukturerade kunskap.

Att tenta var ett rent nöje, nästan som att lösa korsord.



Kunskap är aldrig tung att bära. Jag vet däremot inte om den ger makt, som det sägs, bara glädje.

2009-07-13 @ 09:41:41
Postat av: Inga M

Lena: Va roligt att det finns någon mer än jag som läst bara för att det var spännande och kul, inte som en tung plikt mot nytt jobb! Det finns nog ingen automatik i att kunskap ger makt om det inte också finns ett rejält mått av maktlystnad med, däremot kan man ju ibland efterlysa mer kunskap hos dem som har makt eller hur man ska uttrycka det. Framför allt tror jag det är bra om makthavare har bred kunskap inte är kunniga enbart inom ett begränsat fält.



Just detta att få, som Du beskriver, sätta sig på en föreläsning och lyssna på någon som har strukturerat upp kunskapen och framför det med inlevelse är njutbart. Jag har ibland lekt med tanken att läsa historia på basnivå igen bara för det, eller statsvetenskapen. Bara att få lyssna på exempelvis Lennart Berendz, Thomas Denk och de andra vore så roligt. Det kanske inte märks att jag redan har gjort kursen. Samtidigt känns det ojuste att ta en plats från någon som bättre behöver den. Däremot är jag ju mindre road av att gneta ensam hemma med uppsatsskrivande och mata in data för statistikbearbetning osv.



Fast jag skulle vilja läsa ett ämne som jag inte gjort förut och det är idéhistoria, och även lite mer av ekonomisk historia som jag inte heller gjort så mycket. Jag tänker mig att de ämnena knyter ihop en hel del av det andra.



2009-07-13 @ 10:35:38
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lena igen

Idéhistoria var jag antagen på en gång, men valde bort det i sista stund för något annat spännande. Ekonomisk historia har jag 7 p och vanlig historia 20 p. Såg i Bohuslänningens nätupplaga att Arkeologiska institutionen i Gbg har en sommarkurs delvis förlagd i Tossene, innaför Smögen. Man gräver kring hällristningarna där och har hittat spår av människor under 2000 år, ända fram till 500 e.Kr.



Ska vi gå den nästa sommar? :)

2009-07-13 @ 23:33:53
Postat av: Inga M

Lena: Nja, jag tror inte att jag vill gräva så där handfast i vår historia. Jag är nog mer intresserad av teorierna, se hur idéer och verklighet hänger ihop, typ hänga över böcker, gå på föreläsningar och tänka och diskutera. Jag har ju läst A o B kursen i historia och det var en omgång ekonomisk historia på var och en, men jag minns inte hur många poäng. Jag tyckte i alla fall att det var mer intressant än att läsa om kungar och krig. Ekonomisk historia handlar ju mer om vardagslivet för folket, jordbrukets utveckling och industrins framväxt.



Men Du måste berätta om Du väljer att gräva!

2009-07-14 @ 00:16:11
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback