Pinsamt stavfel...

...gjorde jag. Hemingway stavas med ett m, inte två. Stockholmssonen påpekade detta förstås, han som inte kan låta bli att korrekturläsa allt (yrkesskada?). Rättstavning handlar mest om att se att ordbilden är korrekt, inte så mycket om att höra vilka ljud som ingår. För mig ser Hemingway med ett m fortfarande fel ut fast jag vet hur det ska vara nu. Sen sitter en hel del rättstavning i fingrarna. Det märkte jag när jag en gång i tiden gick över till att skriva på ett tangentbord istället för att skriva för hand. Plötsligt fick jag börja skriva för hand bredvid för att kolla hur en del ord stavades.  Antagligen har man något motoriskt minne också, ett alldeles eget, förutom visuellt och auditivt.

Kommentarer
Postat av: Hanneles paradis på Hisingen

Det är verkligen inte piiiiinsamt att inte kunna allas namn rätt.

Postat av: britten

Stockholmsgatorna är namnet på den mäktiga kanjonbildning som finns vid Lägstaåns källflöde vid Västerbottensgränsen. Sägnen säger att namnet på platsen kommer från en jämförelse med de trånga gränderna i Stockholms Gamla stan. Det kanske ligger något i det..jag förstår att det låter konstigt. Men så heter det. Det ligger 1 mil från våran gård och är väl värt ett besök...tror jag ska skriva en blogg om det faktiskt../ kram

2009-02-15 @ 18:38:00
URL: http://pyrobritt.blogg.se/
Postat av: Inga M

Hannele: Ja, och det här är ju inte precis så ovanligt! Skammens rodnad är på mina kinder.Britten: Ja, skriv gärna mer om de här formationerna. Det låter intressant och namnet har ju en speciell historia. Jag skrev fel i kommentaren: Stockholmsvägarna, men Du förstod mig rätt.

2009-02-15 @ 18:41:33
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Thalina

Tror att jag stavar någorlunda rätt,det var ju så viktigt på min tid i skolsn.Men det händer ändå att ett stavfel smyger sig in någon gång.Med namn kan det vara betydligt svårare.Ha en fin kväll Kram Thalina

2009-02-15 @ 19:26:20
URL: http://thalina.blogg.se/
Postat av: Inga M

Thalina: Tack! Det var viktigt på min tid också med rätt stavning och jag är lite glad för det idag. Men det mesta av god stavning kommer nog som sagt från att ha läst mycket och sett ett ord rättstavat många gånger. Att jag inte kunde stava Hemingway rätt skyller jag på att jag aldrig gillat hans litterära alster.

2009-02-15 @ 20:08:03
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Marie

Jag måste nog erkänna att jag inte sitter och korrekturläser mina blogginlägg. Jag har själv hittat en hel del stavfel, men de bjuder jag på. Det räcker med allt skrivandet och lusläsandet/rättandet i mina studier, ska jag lägga ner samma krut på bloggen så orkar jag inte fortsätta med den tror jag. Här "vräker" jag bara ur mig och fingrarna slinter ibland...Detta innebär att jag även överser andras stavfel...efterson jag i min enfald tror att ALLA människor har samma inställning som jag har ;-)))

2009-02-16 @ 06:48:30
URL: http://http:www.alltiallon.se
Postat av: Inga M

Marie: Nej på bloggen får det blir stavfel ibland även om jag försöker justera om jag ser före publicering. Men jag kan reta mig på om jag ibland råkar ut för ord som jag verkligen inte vet rätt stavning på, dvs det är inte bara slarvfel. Härvidlag är mina krav på mig själv mycket högre än kraven på medbloggare dock! Sen kan felstavning vara en yrkesskada hos äldre lärare, man har helt enkelt sett ett ord felstavat så många gånger att den korrekta ordbilden har förstörts.

2009-02-16 @ 07:06:24
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Marie

Hahaha...min handledare sa precis samma sak idag. Hon var mycket bättre på att stava innan hon blev lärare ;-)

2009-02-16 @ 17:44:05
URL: http://http:www.alltiallon.se
Postat av: Inga M

Marie: Jag har också hört det från flera och sett det också hos kollegor.

2009-02-17 @ 19:15:31
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback